Educație
Ciprian Mihali, conferențiar universitar la UBB Cluj, despre plagiatul ministrului Cîmpeanu, în debutul anului universitar: „De luni, în grevă”
Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a vorbit despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, și anunță că de luni, 3 octombrie, va intra în grevă japoneză.
Ciprian Mihali, conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a vorbit despre plagiatul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, și anunță că de luni, 3 octombrie, va intra în grevă japoneză./ Foto: Facebook - Ciprian Mihali
Conf. univ. dr. Ciprian Mihali a reacționat pe rețeaua de socializare după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat o scrisoare prin care profesorul Ioan Pleșa, unul din autorii cursului universitar plagiat de el, susține că ar fi considerat „oportun” și „necesar” ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”.
Ciprian Mihali, în grevă japoneză de luni
Ciprian Mihali a scris că de luni va intra în grevă japoneză.
„Pentru universitatea românească urmează cu siguranță vremuri tulburi. Tăcerea unei mari părți a corpului academic – care devine astfel, chiar și fără voia lui, părtaș la aceste fărădelegi – e un semn foarte negativ pentru ce ne așteaptă.
În ce privește povestea lui Sorin Cîmpeanu, el știe că dacă cedează acum, pierde enorm (din ce și-a propus singur sau împreună cu cei apropiați lui). De aceea, precum în cazurile Ponta, Licu sau Ciucă, va urma un lung război hibrid, în așteptarea unei „decizii a forurilor competente”. Ceea ce va permite regruparea forțelor și lansarea de contraatacuri din zona puterii înspre societatea civilă sau opoziție.
Până la urmă, finalul va fi totuși același: nimeni nu rezistă la nesfârșit în posturi importante, interne sau externe, cu un asemenea parcurs degradant. Iar atunci lipsa lui de rușine va deveni rușinea noastră, a tuturor, pretutindeni în lume.
Dar, așa cum spuneam, până atunci, imaginea universității românești este din nou terfelită. Iar noi, ceilalți, trebuie să mergem de luni în fața studenților noștri, umili și rușinați de ministrul nostru, și să le spunem să fie integri, să fie cinstiți, să nu copieze și să nu inventeze scrisori mincinoase de justificare a furtului. Asta dacă nu vor să ajungă miniștri, desigur.
De luni, în grevă japoneză.”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.
Ministrul Educației, acuzat de plagiat
Ancheta jurnalistică publicată de jurnalista Emilia Șercan, în care Sorin Cîmpeanu a fost acuzat că a plagiat 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori, a făcut ravagii.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este acuzat de jurnalista Emilia Șercan că și-a plagiat un curs universitar în anul 2006. Atunci, ministrul și-a însușit 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 (ca al patrulea autor) nouă pagini dintr-un curs universitar, relatează jurnalista Emilia Șercan.
Cîmpeanu a reprodus, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de acei doi autori, din toate privințele.
În privința titlurilor, contribuția lui Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din 117, incluse în titlurile capitolelor semnate de alți autori, în urmă cu doar șase ani.
Dacă legea învățământului superior, pe care Sorin Cîmpeanu a promovat-o, ar intra în vigoare, fapta de plagiat din 2006 a ministrului ar fi prescrisă încă din 2009, împreună cu alți oameni care și-au făcut cariere universitare prin fraudă academică, conform sursei citate.
Jurnalista Emilia Șercan arată probe detaliate ale plagiatului ministrului Educației Cîmpeanu și opiniile unor experți cu competențe în abaterile de la etică. Vezi AICI.
CITEȘTE ȘI: