Educație
Luni începe școala. Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI!
Până la ora actuală nu se știe nimic despre testarea antidrog a elevilor în școli. Ideea testării în unitățile de învățământ a rămas doar o idee, deși cel mai mic consumator confirmat are doar 13 ani.
Elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri ar putea fi testați în școli/ Foto: pixabay
La mijlocul lunii august, cazul tragic din stațiunea 2 Mai readuce pe agenda publică tema consumului de droguri în rândul tinerilor. Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. În urmă cu patru ani, un judecător clujean semnala că în România există consumatori de droguri în vârstă de 10 ani.
Datele pentru anul 2021 (cele mai recente disponibile) arată că numărul celor care consumă droguri este în continuă creștere în România. 16,9% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat substanțe interzise de-a lungul vieții, 10% consumaseră în ultimul an și 6,6% chiar în ultima lună, de 1,4 ori mai mult față de studiul precedent, potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog (ANA), citat de hotnews.ro
Cel mai consumat drog în România este canabisul. Unul din 10 tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) a consumat canabis cel puțin o dată în viață.
CITEȘTE ȘI:
Traficant de droguri, prins de DIICOT Cluj. Vindea substanțe interzise când se afla în arest la domiciliu
Cel mai mic consumator are 10 ani!
În urmă cu aproape patru ani de zile, în decembrie 2019, judecătorul clujean Cristi Danileţ atrăgea atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se droghează.
Fenomenul consumului de droguri luase amploare inclusiv în Cluj, după cum semnala magistratul.
„Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani.
Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet. Au învățat să își comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, declara în decembrie 2019, judecătorul Cristi Danileț în cadrul unui interviu.
CITEȘTE ȘI:
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!
Potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog, aspecte precum varietatea tipurilor de droguri și accesibilitatea substanțelor cu efect psihoactiv au făcut din consumul de droguri în România un adevărat flagel.
În Cluj, autoritățile intenționează să realizeze un centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive. Un proiect de hotărâre a a fost deja aprobat în acest sens.
Autoritățile nu știu când va avea loc testarea antidrog în școli
Școala începe în 4 zile, iar reporterii monitorulcj.ro au luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Agenția Națională Antidrog pentru a vedea care sunt riscurile consumului de droguri, prevenția și ce părere au legat de testarea antidrog în școli, dar până la publicarea articolului nu au fost primite aceste informații.
Reporterii au întrebat autoritățile dacă se face ceva concret în prevenirea consumului de droguri, dar nu au comentat acest subiect nefiind încă un cadru legal.
Problema traficului și consumului de droguri în școli s-a impus, în sfârșit, agendei publice, deși nu este una nouă. Declanșatorul pare să fi fost tragedia de la 2 Mai, în care un tânăr de 19 ani și băut, și drogat a omorât cu bolidul pe care îl conducea doi studenți și a rănit alți trei tineri. Autoritățile vorbesc acum despre testarea antidrog în instituțiile școlare, măsură susținută parțial de părinți și de reprezentanții elevilor.
Nici dacă s-ar încerca aplicarea acestui proiect prin Ordin de Ministru, Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență nu ar fi posibil, pentru că se poate interveni numai prin legi organice, votate de Parlament, care să nu încalce principiile constituționale. Nici măcar nu se poate da o lege specială pentru așa ceva, ci ar trebui să fie schimbat tot cadrul legislativ, ceea ce ar însemna cel puțin trei ani, până la aplicarea noilor prevederi, dacă s-ar vota.
CITEȘTE ȘI:
Traficant de droguri, prins de procurorii DIICOT în timp ce vindea cannabis în Cluj-Napoca. FOTO
Ce spun părinții despre testarea antidrog în școli
Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că n-ar fi rău ca această testare să intre în școli, dar cu anumite condiții.
„Suntem de acord cu testarea antidrog în școli, dar nu în masă. Ci la nivelul acelor copii care au semnele specifice, astfel încât să le fie sunată familia și informată. Ceea ce este în regulă. Ar fi mai grav dacă nu s-ar acționa, iar familia nu ar avea cunoștință că propriul copil este consumator de substanțe interzise. Nu vorbesc de teste de sânge, ci de teste noninvazive”, a declarat Cristache.
Ba mai mult, reprezentantul părinților este de acord să se meargă mai departe cu niște controale inopinate, mai ales la nivel de liceu.
„Astfel încât să se știe că poți fi depistat. Dar, este adevărat, că este nevoie de o campanie de conștientizare, astfel încât să oprești acest consum de substanțe, conștient fiindcă-ți distrugi viața prin acest consum. Testarea ar trebui făcută în cabinetele medicale școlare, doar că majoritatea școlilor nu au nici cabinete, nici medici, nici psihologi, iar asta e o mare problemă”, a adăugat Cristache.
Cum a apărut ideea testării în școli
Reamintim că, în weekend, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. La rândul lui, premierul Marcel Ciolacu a avansat ideea de a oferi părinţilor posibilitatea de a-şi testa copiii minori, în ceea ce priveşte consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, iar costul analizelor să fie suportat de către stat. El a făcut aceste declarații sâmbătă, întrebat despre propunerea testării antidrog a elevilor.
„Haideţi să vedem toate soluţiile de la specialişti. Cred că ar trebui să creăm un cadru legal unde părinţii să poată solicita autorităţilor, medicilor de familie, o eventuală testare a minorului şi statul să acopere aceste cheltuieli. Eu cred că ar fi o abordare corectă. Dacă eu, părinte, sunt îngrijorat, nu am de unde să ştiu dacă copilul meu se droghează sau nu, şi atunci apelez la pârghiile create de către statul român”, a spus Marcel Ciolacu.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: