Educație
Speakeri de top, inovație și tehnologie la superlativ în timpul celei de-a 4-a ediții Techsylvania
În perioada 17 - 20 iunie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, a avut loc cea de-a 4-a ediție Techsylvania, unul dintre cele mai influente evenimente de tehnologie și inovație din Europa de Est.
Prezentări și dialoguri pe cele trei teme definitorii ale evenimentului—programare, produse IT și finanțare—workshop-uri, sesiuni de pitching și networking, precum și un maraton de programare au fost principalele activități din cadrul Techsylvania, care au adunat peste 1500 de pasionați de tehnologie și antreprenoriat din țară și din străinătate.
Pe scena Techsylvania din acest an au urcat 46 de speakeri, printre aceștia numărându-se fondatori, antreprenori, cercetători și experți tehnici de succes, din companii și organizații de renume mondial, precum SAP, MIT, Amazon, Financial Times, Microsoft, 500 Startups, Atomico, Riverbed, ș.a. Unul dintre cei mai apreciați speakeri a fost Martin Wezowski, Chief Designer la SAP, care a vorbit despre modalitățile prin care putem construi un viitor în care cu toții ne dorim să trăim, dar și profesorul de la MIT, Newton Howard, care a uimit publicul cu o prezentare despre cercetările sale în materie de implanturi cerebrale umane. Alături de aceștia, unii dintre specialiștii invitați au prezentat studii de caz, iar alții au împărtășit din experiențele lor antreprenoriale, precum provocările pe care le întâmpină fondatorii în primul an de business, investiții în ecosistemul de startupuri locale sau leadership-ul feminin în afaceri.
În pauzele dintre prezentările din cadrul conferinței, invitații au putut testa simulatoare VR, mașini autonome, având totodată ocazia de a-și prezenta ideea de afaceri în timpul unei plimbări cu o mașină smart, Tesla. Un alt moment importat a fost marcat de Banca Transilvania, partenerul principal al Techsylvania 2017, care a prezentat, în premieră, Mondaine-BT, primul ceas inteligent care permite efectuarea de plăți contactless.
Evenimentul a debutat cu un maraton de programare (hackathon), unde 100 de programatori au avut la dispoziție 24 de ore și cele mai noi tehnologii purtabile, chatbots, drone și ochelari VR, cu scopul de a crea următorul produs de succes. Câștigătorii competiției sunt iBlocks, echipă al cărei proiect își propune să sprijine oamenii fără abilități tehnice să-și creeze propriul proiect de casă automată. Echipa câștigătoare a fost premiată cu gadgeturi smart și IoT, acces la programul de pre-accelerare al Young Leaders Club, sesiuni de mentorat din partea acceleratorului de afaceri Risky Business, dar și multe alte facilități care să îi permită transformarea proiectului într-o afacere sustenabilă.
Techsylvania Startup Avalanche, competiția pentru startup-uri, organizată în parteneriat cu Risky Business a continuat și în acest an. 17 startup-uri din 7 țări au ajuns în finală, concurând pentru marele premiu oferit de Techsylvania și Risky Business, cu sprijinul AROBS Transilvania Software: o excursie în Silicon Valley, unde vor avea oportunitatea de a se întâlni cu investitori, care îi vor ajuta să-și ducă afacerea la următorul nivel. Câștigătorul competiției este startup-ul BrainyAnt, al cărui produs oferă utilizatorilor posibilitatea de a dirija și de a programa roboței educaționali sau recreaționali online, în timp real.
Organizatorii Techsylvania pregătesc o nouă ediție a evenimentului în vara anului 2018.