Educație

OPINIE - Când succesul devine un blestem

„Calitatea școlii de Automatizări Calculatoare dintr-un oraș are un rol esențial în a atrage cele mai importante firme de IT din lume. Chiar dacă Google nu vine la Cluj, UTCN e suficient de apreciată pentru a atrage numeroase firme de IT occidentale, ca de exemplu, Bosch și Continental.”

Profesorul Radu Grosu Profesorul Radu Grosu

Am fost invitat, de curând, să dau un interviu în Ziarul Financiar despre cariera mea universitară, care s-a desfășurat și se desfășoară la Munchen, Philadelphia, New York și Viena.

În acest interviu am menționat, cu mândrie, excelenta școală de Automatică și Calculatoare (AC) a Universității Tehnice din Cluj Napoca (UTCN). Ea m-a ajutat să mă afirm cu ușurință și să am succes în marile universități mondiale precum Technische Universitaet Munchen, University of Pennsylvania, State University of New York at Stony Brook si Technische Universitaet Wien. De fapt, calitatea studenților români, în special a celor de la Cluj, devenise un fapt știut și exploatat de universitățile americane, precum MIT, CMU, Berkeley și Stanford.


Calitatea școlii de AC dintr-un oraș are un rol esențial în a atrage cele mai importante firme de IT din lume. Google este la Zurich, și nu la Munchen, la Viena sau la Cluj. Motivul? ETH Zurich este, în mod consistent, cotată drept cea mai buna universitate tehnică din Europa continentală. Chiar dacă Google nu vine la Cluj, UTCN e suficient de apreciată pentru a atrage numeroase firme de IT occidentale, ca de exemplu, Bosch și Continental.

Aceste firme, contribuie la dezvoltarea rapidă a AC-ului clujean. Se vorbește de miracolul clujean, de Someș (Silicon) Valley a României. Numărul studenților de AC a crescut de la 60, pe vremea când eu am studiat la Cluj, la 700. Un succes absolut uimitor și amețitor! Din păcate, acești studenți au preferat să plece din România după absolvire. Ca să se oprească scurgerea de talente, guvernul a luat o măsura deosebit de înțeleaptă, aceea de a-i scuti de taxe. Măsura a funcționat.


Este această măsură echitabilă? Nu. Aș vrea să fiu înțeles așa cum se cuvine. Un inginer de AC nu are nevoie de mai multă experiență și nici de o pregătire superioară față de cea a unui inginer din alt domeniu sau a unui cercetător de științe fundamentale. Cu toate acestea, piața dictează nivele diferite de salarizare. Acest lucru este înțeles și acceptat de mult timp în Occident. De aceea, salariile studenților și ale profesorilor de AC sunt competitive cu cele de pe piața industrială de AC.

Nu demult, am ținut un discurs, la Cluj, la Conferința internațională MIKE, organizată de facultatea de AC a UTCN (o prioritate a activității mele este aceea de a-i susține pe colegii mei români).


Cu ocazia acestei vizite, am constatat cu stupoare, că AC-ul clujean este pe cale de dispariție! În câțiva ani, dacă nu se vor lua măsuri, facultatea va merge pe urmele celei de calculatoare din Târgu Mureș și se va închide! Odată cu aceasta, este de așteptat ca toate firmele de IT din Cluj să se mute în alt oraș. Ele nu pot supraviețui fără formarea susținută de noi specialiști.

Motivul? Pe cât de banal, pe atât de distructiv: profesorii de AC sunt plătiți mai puțin decât studenții lor! Urmările sunt dezastroase!


Profesorii sunt priviți cu milă, cu o oarecare compasiune. Dacă sunt așa deștepți și de bine pregătiți, cum pot accepta să lucreze la universitate în asemenea condiții? Pe vremea studiilor mele, în condiții socialiste, profesorii erau respectați și imitați. Toți doream să devenim ca ei. Acest lucru nu s-a schimbat în Occident. Ei sunt la fel de respectați și acum.

La Cluj, studenții primesc deja din anul trei oferte de lucru la companiile de IT, care foarte repede se plătesc substanțial mai mult decât salariile profesorilor lor. Să studieze mai departe, să meargă la olimpiade internaționale? De ce? Chiar și doctoranzii angajați pe baza proiectelor europene sunt mult mai bine plătiți decât profesorii lor. De ce ar accepta o micșorare de salariu după PhD? Cariera lor trebuie sa meargă în sus, și nu în jos!


Urmarea: Facultatea nu se mai reîmprospătează cu tinere cadre didactice. În câțiva ani, toți profesorii se vor pensiona și atunci, Game Over: Pentru studenți și pentru companiile de IT.

Municipalitatea și guvernul român mai au câțiva ani în care, sper din tot sufletul, să se trezească și să ia măsuri.

Din depărtare, totul părea un succes și pentru mine. Dar dacă nu se iau măsuri, succesul va deveni un blestem!

 

Prof. Radu Grosu
Seful catedrei de Cyber-Physical Systems
Facultatea de Informatica
Technische Universtaet Wien

----------------------------------------------------------------------------------------------------

CINE E RADU GROSU

Radu Grosu, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, secția Automatizări și Calculatoare, inginer de sistem la Centrul de Calcul al Centralei Minelor și Nemetaliferelor, părăsește, în 1990, România, pentru studii doctorale la Universitatea Tehnică din Munchen. Aici a fost, timp de opt ani, cercecetător științific, apoi asistent.  Din 1998 pînă în 2000 urmează studii post-doctorale  la Universitatea Pennsylvania, fiind și cercetător științific. În perioada 2000-2012 lucrează ca profesor asistent, respectiv profesor asociat la University of New York at Stony Brook (SUNY). În 2012 se întoarce în Europa și predă ca profesor la Technische Universität Wien (TUW).

abonare newsletter