Educație

Profesorii vor fi instruiți să lucreze cu copiii cu autism. Ce părere au specialiștii?

Profesorii vor fi instruiți să lucreze cu elevii diagnosticați cu tulburări de spectru autist.

Ministerul Educației a anunțat că a semnat un protocol împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după ce, în urmă cu mai puțin de două luni, Ecaterina Andronescu dorea să îi excludă pe copiii cu dificultăți de învățare din școlile de masă.

Ministerul Educației anunță că protocolul a fost semnat cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, stabilită pentru data de 2 aprilie. “Părțile semnatare, potrivit atribuțiilor legale ce le revin, vor dezvolta și vor implementa programe destinate îmbunătățirii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație”, spune MEN, într-un comunicat.


MEN pregătește programe de instruire pentru părinți și profesori

De asemenea, MEN a anunțat că va sprijini organizarea și desfășurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari și asistenților sociali din sistemul educațional, pentru a-I pregăti să lucreze cât mai bine cu elevii diagnosticați cu tulburări de spectru autist. De asemenea, se va organiza și un program de instruire destinat părinților copiilor diagnosticați cu acest tip de tulburare, în vederea dezvoltării abilităților sociale instituția.

Ministerul Educației și-a asumat obligația să îi formeze pe dascălii pregătiți special, pentru că nu orice profesor știe să lucreze cu această categorie de copii.


„Momentul acesta este unul deopotrivă de emoție și de acțiune. De emoție, pentru că nu ai cum să te îndrepți spre această categorie de copii, astăzi școliți în școlile noastre, fără să te îndrepți cu emoție, drag și solidaritate, și față de ei, și față de părinți. De aceea, cred că acest document ne va determina să intensificăm acțiunile de până acum. Am văzut mulți copii integrați în învățământul de masă. Și fără îndoială, am constatat evoluții care se diferențiază în funcție de terapiile prin care acești copii au trecut și în funcție de preocuparea celor din jur de a le acorda sprijin în acest proces dificil de evoluție”, a declarat Ecaterina Andronescu, potrivit Edupedu.ro

Înainte discriminați, acum luați sub aripa protecoare a ministrului Educației

În urmă cu mai puțin de două luni, Andronescu dorea ca elevii cu dificultăți de învățare să fie excluși din școala de masă, astfel discriminându-i.


„Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale. Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”, a declarat pentru Digi24 ministrul Ecaterina Andronescu, în urmă cu două luni.

Protocolul de colaborare se încheie pentru o perioadă de 3 ani de zile (2 aprilie 2019 – 2 aprilie 2022), intră în vigoare odată cu semnarea sa, iar derularea obiectivelor prevăzute începe în al doilea semestru al anului 2019, mai spune ministerul.


Ce spun specialiștii?

Specialiștii spun că este indicat pentru copiii cu tulburări de spectru autist să frecventeze școlile de masă, iar profesorilor le-ar fi utilă o pregătire în acest sens.

„Dacă scopul este să faciliteze interacțiunea cadrelor didactice cu copii cu autism, fiindcă este recomandat ca cei mici să urmeze școli și să fie încadrați în clase de masă, atunci este suficient un curs de formare continuă, care oricum există la cadrele didactice, pot să înțeleagă ce înseamnă această situație, ce înseamnă copil cu autism. Pe de altă parte pot să învețe anumite tehnici, anumite metode de a reacționa la comportamentul, la specificul copiilor cu autism”, a spus Cristian Pușcaș, psihiatru pediatric.

abonare newsletter