Educație

Primăria Cluj-Napoca investește 20% din impozitele și taxele locale pentru dotarea școlilor și activități educaționale

La Cluj-Napoca 20% din impozitele și taxele locale sunt investite anual în școli, a anunțat primarul Emil Boc la o conferință pe teme de educație.

Boc a declarat, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că banii pentru modernizarea sistemului de învățământ sunt alocați în fiecare an.

La nivelul țării finanțarea suplimentară a Educației de către primării și autorități locale a fost calculată de Curtea de Conturi în 2016 la doar 0,6% din totalul finanțării anuale, adică 21 de lei per elev.



”Lumea este deja digitală, la fel ca și copiii noștri, dar sistemele noastre de educație încă nu”, a mai spus Boc.

”Cu privire la această temă, Comisarul European pentru Economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel a punctat următoarele: 43% din populația Uniunii Europene are un nivel scăzut de educație digitală, iar 17% este complet lipsită de competențe digitale – ceea ce duce la un risc serios de excluziune.


După cum indică studiile, eforturilor noastre ar trebui să se concentreze asupra profesorilor, care sunt dornici să își îmbunătățească competențele digitale și să folosească tehnologia în sprijinul activităților lor. Dacă reușim să îmbunătățim capacitatea digitală și încrederea în sine a profesorilor în acest domeniu, acest lucru îi va ajuta să transmită tinerilor competențele digitale de care au nevoie atât pentru viața profesională cât și pentru participarea la viața societății”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Anunțul finanțării cu 20% din impozitele locale anuale a învățământului din Cluj-Napoca de către Primărie vine în contextul în care există o subfinanţare cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti din partea autorităților locale în România. Acest lucru este reflectat în cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi. În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribuit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă care reprezintă un procent de doar 0,60 % din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat.


Suma de 65 de milioane de lei, cât au alocat primăriile şi consiliile judeţene din bugetele proprii pentru finanţarea de bază a şcolilor din localităţile sau judeţele lor, raportata la cele 3 milioane de elevi, înseamnă o alocare de aproximativ 21 de lei pe an, pentru fiecare elev. Restul finanţării a fost asigurată din Bugetul Central.

În București, de exemplu, raportul Curții de Conturi arăta că în 2016 finanțarea totală din partea autorităților locale pentru școli a fost de doar 4 milioane de lei, adică 0,5% din finanțarea de la bugetul central, sub media națională de 0,6%.

abonare newsletter