Educație
Absolvenții „să mai aibă puțintică răbdare”, prima probă la BAC a trecut
Prima probă a examenului de Bacalaureat, cea la limba și literatură română a trecut, iar subiectul cel de-al treilea subiect, care dă bătăi de cap elevilor, a fost unul accesibil, bazat pe comedie.
Absolvenții de liceu au susținut prima probă de BacalaureatSubiectele de la proba de Limba și literatura Română au fost primite de elevi la ora 9, iar timpul de rezolvare este de 3 ore. Candidații puteau ieși din sală după o oră și jumătate de la primirea subiectelor. Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluarea în Educație a fost cea cu numărul 5.
CITEȘTE ȘI:
Subiecte BAC 2020. Elevii au avut de scris un comentariu despre particularitățile comediei
La subiectul I absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, precum și fieliera vocațională au avut un text la prima vedere „Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu.
„Subiectele au fost adaptate momentului pe stil argumentativ fiind unul foarte ofertant pentru tinerii adulți, în timp ce particularitățile unei comedii studiate nu ar trebui să le fie necunoscute elevilor, deoarece comedia se studiază încă din gimnaziu și sunt convinsă că elevii vor demonstra că această perioadă nu le-a afectat concentrarea și vor obține rezultate foarte frumoase”, a spus Raluca Vlaicu, profesoară de limba română.
Elevii de la profilul uman au avut aceleași exerciții de rezolvat la Subiectul I și II, iar la subiectul III au fost nevoiți să realizeze un eseu în care se arată particularitățile unui personaj dintr-o comedie.
„Acest subiect a fost mai dificil, deoarece în comedii nu sunt personaje complexe. Ar fi fost mai bine venit să analizeze relația dintre două personaje”, a completat Raluca Vlaicu.
Un subiect nici greu, nici foarte ușor
Elevii clujeni s-au arătat mulțumiți de subiectele pe care au trebuit să le rezolve, iar discomfortul creat de mască nu le-a dat foarte mari bătăi de cap.
„A fost destul de bine, m-am pregătit bine și am sperat că vom avea comedia. La primul subiect a fost puțin mai complicat. Condițiile la noi au fost bune, dar cam greu cu masca. Nu prea aveam aer, deși geamurile au fost ținut deschise în permanență. În ceea ce privește trajul elevilor, s-au organizat foarte bine. Acum vreau să recapitulez pentru examenul la istorie și cel la geografie”, a spus Andra Miruna Mureșan, absolventă a Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
„Din punctul meu de vedere, subiectul pentru examenul de Bacalaureat la Limba și Literatura Română pentru profilul Real a fost un subiect accesibil, decent, nici foarte greu, nici extrem de ușor. Recunosc, eram puțin speriat de ideea că trebuie să port mască timp de trei ore și mă gândeam că vor apărea dureri de cap, însă în momentul în care am primit subiectul, timpul a trecut foarte repede. În concluzie, e suportabil să dai examenul cu mască. Pe partea de triaj, la școala unde am susținut eu examenul, totul a decurs conform restricțiilor în vigoare, distanțarea între elevi, trasarea unui traseu pentru intrarea în școală, dezinfectarea la intrare și schimbul de mască cu una nouă, la fel și la ieșirea din școală”, a spus Rareș Ovidiu Gălățan, absolvent al
Marți, 23 iunie, se va desfășura proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, adică elevii vor alege între matematică și istorie. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00).
CITEȘTE ȘI:
Județul Cluj, fruntaș la Evaluarea Națională, cu cele mai multe medii de 10, după București