Educație

Universitățile clujene aduc în acest an peste 90.000 de studenți din țară și străinătate

Cele șase universități din Cluj aduc în anul 2020 o creștere a numărului de studenți din țară și străinătate.

Universitățile clujene aduc în acest an peste 90.000 de studenți din țară și străinătate Universitățile clujene aduc în acest an peste 90.000 de studenți din țară și străinătate

 

 


Uniunea Universităților Clujene a început noul an universitar cu peste 90.000 de studenți, din toate nivelurile educaționale (la licență, master, doctorat și studii postuniversitare).

 


Din numărul total, peste 6.000 sunt studenți din străinătate, iar comunitatea academică, inclusive profesorii universitari, depășește 100.000 de persoane.

În acest an, luând în considerare contextual epidemiologic în care ne aflăm, studențiii urmează cursuri în diferite sisteme – de la cel clasic cu prezență fizică la cursuri, la cel online sau chiar hibrid.


Acestea sunt măsuri luate de fiecare facultate în parte, ale universităților din Cluj, pentru ca studenții să își urmeze studiile în regim de maximă siguranță. Obiectivul fiecărei instituții de învățământ este  păstrarea celor mai ridicate standarde academice posibile în această perioadă.

„Universitățile clujene sunt un “atractor” academic foarte puternic, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Performanța academică, reliefată și de rankingurile internaționale, a dus și la creșterea spectaculoasă a numărului de studenți și cadre didactice/de cercetare internaționale, integrând astfel orașul în rândul orașelor academice din Europa. Într-adevăr, dintre marile centre academice din țară, Cluj-Napoca este cel mai bine colorat academic, dacă raportăm studenții (sau comunitatea academică) la populația generală; în condiții de pandemie acest lucru ne obligă însă la educație de calitate în condiții de siguranță maximă! Această coloratură academică nu este doar o galonare, ci are efecte concrete, susținând cultura și economia orașului, dinamizând socio-economic întreaga Transilvanie și oferind avantaje competitive țării. Spre exemplu, îmi amintesc că într-un studiu din 2018, într-o estimare conservativă, UBB contribuia în anul 2015 la economia orașului cu aproximativ 190 000 000 EURO (din care 71% erau doar cheltuielile făcute de studenți); vă dați seama că această contribuție crește semnificativ dacă adăugăm contribuția tuturor universităților clujene. În fine, sintagmele “smart”, “innovation”, “young”, “green” etc. asociate Clujului derivă tocmai din această componentă academică, fără de care asocierea ar fi imposibilă!”, declară Președintele Uniunii Universităților Clujene (UUC), prof. univ. dr. Daniel David.


UUC a fost fondată în anul 1999 și este formată din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Uniunea funcționează după motto-ul „E pluribus unum”, tradus ca „Din multe, unul”.


CITEȘTE ȘI:

Legea reducerii numărului de ore la școală, promulgată de anul trecut, este „încă în discuție”

 

PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA: A fost lansat primul cluster de educație la Cluj de Ziua Educației

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter