Educație

Elevii din Cluj sunt revoltați și cer măsuri clare în școli: „Mergem la ore fără să fim în siguranţă”

Consiliul Județean al Elevilor Cluj se revoltă împotriva Ministerul Educației și cel al Sănătății fiindcă iau decizii „din pix” când vine vorba de modul de funcționare a școlilor. Elevii clujeni nu se simt în siguranță la orele de curs și cer măsuri clare.

Elevii din Cluj sunt revoltați și cer măsuri clare în școli pentru că nu se simt în siguranță la ore Elevii din Cluj sunt revoltați și cer măsuri clare în școli pentru că nu se simt în siguranță la ore

 

 


Consiliul Județean al Elevilor Cluj activează de 19 ani încoace pentru drepturile elevilor și susține că până acum nu s-a întâmplat ca educația din România să fie „sportul de masă al politicienilor”.

 


Elevii din Cluj susțin că participă la ore, dar nu se simt în siguranță:

„Trăim într-o completă incertitudine, măsurile şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor educaţionale se schimbă din pix peste noapte, participăm la orele de curs fără să fim în siguranţă, iar, pe zi ce trece, situaţia se agravează şi nu se schimbă nimic”, a transmis Consiliul Județean al Elevilor Cluj într-un comunicat de presă.


Petiție: „Nu mai jucați ping-pong cu educația din România!”

Consiliul Naţional al Elevilor a lansat o petiţie intitulată „Nu mai jucați ping-pong cu educația din România!”. Această petiţie a strâns peste 35.000 de semnături în doar o zi de la publicare.

Elevii clujeni susțin că zeci de mii de semnături s-au adunat în doar 24 de ore fiindcă ei sunt sătuli să simtă nesiguranță, frică, anxietate și incertitudine. Petiția a fost realizată sub formă de „manifest adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății”:


„De ce? Pentru că elevii îşi doresc o schimbare. Elevii îşi doresc să participe în siguranţă la orele de curs, să fie evaluaţi obiectiv şi să beneficieze de actul educaţional la calitatea sa ideală. Sentimente precum nesiguranța, frica, anxietatea și incertitudinea resimțite pe termen îndelungat în rândul elevilor sunt principalii factori care ne-au motivat să susţinem petiția Consiliului Naţional al Elevilor, sub forma unui manifest adresat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății - autoritățile care, în mod normal, ar trebui să exprime fermitate în decizii, nu să modifice normele de siguranță din școli de la o zi la alta”, se mai arată în comunicat.

„La aproape 2 ani de pandemie, nu avem măsuri clare!”

Consiliul Județean al Elevilor Cluj acuză autoritățile centrale de incompetență, fiindcă la aproape doi ani de la începutul pandemiei încă nu există un set de măsuri clare care să asigure sănătatea elevilor și stabilitate în ceea ce privește educația în România.


Elevii propun să existe evaluări sumative în loc de teze în primul semestru, să fie introdus un algoritm de calcul care să fie la baza deciziei privind funcționarea școlilor și să fie regândit „procesul de administrare a testelor non-invazive pe bazăde salivă”, ca acestea să fie folosite în școli:

„Petiţia propune mai multe aspecte, precum introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind funcționarea școlilor, suspendarea organizării tezelor în semestrul I al acestui an școlar și înlocuirea acestora cu evaluări sumative cu subiect unic pentru toate clasele, regândirea procesului de administrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, astfel încât acestea să poată fi folosite în spațiul școlar şi multe altele.

La aproape doi ani de la începutul pandemiei, nu avem un set de măsuri clare ce ar asigura predictibilitatea decizională din unitățile de învățământ și suntem martorii unor decizii luate din pix, fără consultare sau bază științifică. De aceea ne dorim o schimbare. Ne dorim un mediu sigur în care să învăţăm, un mediu care ne permite să urmărim actul educaţional la capacitate maximă, un mediu care să ne permită să interacţionăm şi să fim în siguranţă. Petiţia Consiliului Naţional al Elevilor poate fi consultată aici, iar noi îndemnăm cât mai mulţi elevi, părinţi şi profesori care îşi doresc o schimbare să o semneze”, a mai transmis Consiliul Județean al Elevilor Cluj.

„Domnule ministru, când vom fi testați gratuit în școli?”

Președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj se adresează ministrului Educației,v întrebând când vor putea  fi testați gratuit elevii în școli, ca să existe rezultate care chiar să reflecte situația în raport cu Covid-19. Totodată, el pune accent pe vaccinarea tinerilor, despre care spune că este esențială:

„Domnule Ministru, când vom putea fi testaţi gratuit în instituţiile de învăţământ cu rezultate care chiar să reflecte situaţia noastră în raport cu virusul COVID-19? Cum vor susţine lucrările semestriale elevii care se află în regim de învăţare online în perioada destinată lor? Care este rolul lucrărilor semestriale simplu notate în condiţiile în care elevii au interschimbat în acest semestru învăţământul online şi cel fizic după zeci de criterii diferite?

Vaccinarea în rândul tinerilor este esenţială, iar accentul pus pe aceasta tinde tot mai mult spre 0. Doi ani au trecut de când ne aflăm în această stare şi nu s-a schimbat nimic. Criteriile de funcţionare a instituţiilor de învăţământ se schimbă la fiecare pas, iar noi ne prefacem că totul e roz şi merge bine”, spune Rareş Cotoi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj (CJEC).

Ce cred elevii clujeni?

Rareș Cotoi, președintele CJEC a realizat un sondaj de opinie pentru a afla ce cred elevii clujeni: „Vă invit să urmăriţi mai jos care sunt concluziile trase de ei şi de colegii pe care îi reprezintă, în raport cu situaţia în care ne aflăm.”

„Eu sunt de acord în mare parte cu părerea și propunerile Consiliului Elevilor. Ministerul Educației trebuie să ia decizii responsabile, care sa poată fi aplicate pe o durata mai lungă de timp, în loc să schimbe măsurile de la o zi la alta, bazându-se pe factori irelevanți (e.g. rata de vaccinare a profesorilor). (...) Testarea periodică a elevilor este o măsură care ar fi trebuit să fie de multă vreme implementată, întrucât există foarte multă interacțiune între elevi, iar un caz pozitiv din şcoală are aproape întotdeauna urmări nefavorabile”, declară Şteiu Mihnea, reprezentantul Liceului Teoretic „Petru Maior” Gherla

„Consider că inițiativa Consiliului Elevilor este de bun augur, sens în care mă raliez acestui demers. În opinia mea, interesul tuturor elevilor din această țară primează înaintea oricăror decizii politice.(...) Am centralizat astăzi toate opiniile colegilor, iar în urma acestui demers a rezultat că, în proporție de 100% colegii mei sunt de acord cu suspendarea tezelor pe semestrul 1 al acestui an școlar și înlocuirea lor cu evaluări sumative...” declară Radu Maier, preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor din Colegiul Naţional „George Coşbuc” Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Protest la simulare. Consiliul Elevilor îi îndeamnă pe elevii de clasele a VII-a și a VIII-a să dea foaia goală

Testele de salivă promise nu vor mai ajunge în școli. Ministerul de Interne nu are bani să le plătească

Ultimele Stiri
abonare newsletter