Externe
Cerere de rambursare de peste 230 mil. euro, trimisă de România către Comisia Europeană
România a transmis Comisiei Europene o cerere de rambursare în valoare de peste 230 de milioane de euro. Este cea mai mare declarație de cheltuieli de când România gestionează fonduri europene.
Cerere de rambursare de peste 230 de mil. de euro, trimisă de România către Comisia Europeană / Foto: depositphotos.com
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, a transmis vineri Autorităţii de Certificare şi Plată, din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, o declaraţie de cheltuieli în valoare de peste 1,12 miliarde lei (231,86 milioane de euro).
E cea mai mare declarație de cheltuieli trimisă spre rambursare de când România gestionează fonduri europene.
„Sumele reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor derulate prin Programul Operațional Competitivitate. Din aprilie și până în prezent, România a solicitat spre decontare de la Executivul european aproximativ 2,4 miliarde de euro. În total, în perioadă de programare 2014-2020, România a solicitat către Uniunea Europeană, prin Politica de Coeziune și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), aproximativ 15,1 miliarde de euro”, a explicat Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fostul director de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca.
Cifrele aferente fiecărui Program Operațional din actuala perioadă de programare, 2014-2020, pot fi consultate în timp real pe portalul fondurilor europene, dezvoltat de MIPE, aici: www.fonduri-ue.ro/statistici
Tot săptămâna aceasta, MIPE a reușit o nouă premieră, aprobarea în ședința de Guvern a unui OUG prin care se stabilește cadrul legal pentru derularea fără întrerupere a proiectelor de infrastructură de transport, de dezvoltare a infrastructurii de management integrat al deșeurilor, dar și a infrastructurii de risc și de sănătate din perioada de programare 2021-2027, precizează Ovidiu Cîmpean.
Astfel, se operaționalizează peste 16,63 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro puse la dispoziția României pentru finanțarea proiectelor din aceste domenii, prin stabilirea mecanismelor financiare și de implementare a programelor și proiectelor.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: