Externe

Proteste violente în Franţa şi Turcia. Ciocniri cu poliţia şi sute de persoane arestate.

Proteste violente au avut loc în Franţa şi Turcia.

Proteste violente în Franţa şi Turcia/Foto: 10 News First - Youtube Proteste violente în Franţa şi Turcia/Foto: 10 News First - Youtube

 

 


Mai multe proteste violente au avut loc miercuri, 1 mai, în mai multe oraşe din Franţa şi Turcia. Manifestările au fost organizate cu ocazia Zilei Muncii. 

 


Proteste în Franţa

Principalele două sindicate din Franţa au organizat proteste în mai multe oraşe din Paris, sub sloganuri pentru promovarea păcii şi împotriva austerității, dar și pentru un apel la o „Europă mai protectivă cu lucrătorii”. Evenimentele au avut loc în contextul alegerilor europene din iunie. În total, 265 de mitinguri au avut loc în întreaga țară, relatează RFI.

La proteste au participat şi pro-palestinieni şi critici ai Jocurilor Olimpice, precum şi fermieri nemulţumiţi de normele de mediu. La Lyon, 22 de persoane au fost arestate şi doi poliţişti au fost răniţi. Violenţe similar au izbucnit şi în oraşul de vest Nantes. 


La Paris, 25 de persoane au fost arestate înainte ca parada să înceapă. Autorităţile au anunţat că au confiscate arme, un cuţit şi pumnale de alamă. 

O sursă din cadrul poliţiei a declarat pentru FranceInfo că autoritățile au fost pregătite pentru demonstranții cu aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi în toată țara, inclusiv 5.000 la Paris.


Între timp, eurodeputatul Raphaël Glucksmann, președintele mișcării de stânga Place Publique a Parlamentului European, a fost forţat să părăsească o demonstraţie din orașul Saint-Etienne, după ce a fost urmărit de tineri protestatari care au aruncat după el cu ouă umplute de vopsea. Glucksmann a declarat că a fost ținta unor „grupuri mici și violente”, într-un atac care a fost rezultatul „lunilor de ură și calomnie” orchestrate inteligent de stânga dură.

Proteste în Istanbul

Poliţia turcă a reţinut miercuri, 1 mai, 217 de persoane, a declarat ministrul de Interne, Ali Yerlikaya, după ce au fost folosite gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc pentru a opri protestatarii să ajungă în Piața Taksim, punctul central tradițional al mitingurilor de 1 Mai din Istanbul, relatează Reuters.


Președintele Tayyip Erdogan a declarat în ajunul zilei de 1 Mai că protestele anuale nu vor fi permise să aibă loc în Piața Taksim, care a fost izolată de poliție.

Experții juridici au precizat că această poziție încalcă dreptul turcilor de a organiza întâlniri publice și demonstrații, un drept susținut de Curtea Constituțională într-o hotărâre din octombrie anul trecut.

Liderul Partidului Popular Republican (CHP), Ozgur Ozel, a cerut ca mitingul să continue în piață, în ciuda interdicției emise de biroul guvernatorului de la Istanbul.

Autoritățile au desfășurat lunetiști pe istoricul apeduct Valens din Sarachane și au creat o baricadă cu vehicule cu tunuri de apă și zeci de ofițeri de poliție, blocând toate rutele către piață. 

Unii protestatari au aruncat cu pietre în forțele de securitate în timp ce încercau să spargă baricadele.

Yerlikaya a spus că peste 42.000 de ofițeri de poliție au fost recrutați la Istanbul pentru demonstrațiile organizate în fiecare an pentru a marca Ziua Internațională a Muncii.

Alte mişcări în stradă au avut loc miercuri şi în Spania, Germania şi Grecia, dar nu au degenerat în violenţă. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Nouă cetăţeni români și familiile acestora evacuaţi din Fâşia Gaza

abonare newsletter