Externe

UE și Ucraina au semnat un pact de securitate. Reacția Bruxelles-ului în cazul unui atac nuclear rusesc.

Ucraina a semnat, joi, la Bruxelles, un acord de securitate cu Uniunea Europeană. Reacția UE în cazul unui atac nuclear rusesc.

Pact de securitate semnat intre Ucraina si UE|Foto: Charles Michel Facebook Pact de securitate semnat intre Ucraina si UE|Foto: Charles Michel Facebook

 

 


Acordul de securitate cu Uniunea Europeană, semnat, joi, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Bruxelles, este rezultatul unor discuţii între cele 27 de state membre ale Uniunii care au durat câteva luni până s-au convenit termenii sprijinirii de către UE a securităţii pe termen lung a Ucrainei.

Pactul a fost parafat în cadrul unei ceremonii alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Abordări în situații de criză sau atac nuclear

Pe lângă noi planuri pentru o cooperare mai strânsă între industria de apărare din Ucraina şi UE, acordul conţine şi o nouă procedură de consultare în situaţii de criză.

CITEȘTE ȘI: 
UE aprobă primul ajutor militar pentru Ucraina din activele rusești înghețate. Ungaria critică decizia: „Au fost depășite liniile roșii”.

În cazul în care Rusia va ataca din nou Ucraina după actuala invazie sau foloseşte arme nucleare în timpul războiului în curs, UE şi Ucraina trebuie să organizeze consultări de urgenţă în termen de 24 de ore, la cererea oricărei dintre cele două părţi, pentru a discuta despre un posibil sprijin.


O etapă spre „pace şi prosperitate” pe continent

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acordul constituie o etapă spre „pace şi prosperitate” pe continent.

„Pentru prima dată, acest acord va consacra angajamentul tuturor celor 27 de state membre de a furniza Ucrainei un sprijin important, independent de orice schimbare instituţională internă”, a spus Zelenski.


Ucraina, pentru care sprijinul occidental este esenţial, caută să facă peren acest ajutor.

„Fiecare etapă depăşită ne apropie de obiectivul nostru istoric de pace şi prosperitate în casa noastră europeană comună”, a adăugat liderul ucrainean. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Se deschid negocierile pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană

Ultimele Stiri
abonare newsletter