Externe

Australia declară război rețelelor sociale. Copiii sub 16 ani, interziși pe Instagram și TikTok.

Guvernul australian a lansat o ofensivă fără precedent împotriva giganților social media, anunțând planuri de a interzice accesul copiilor la platformele populare precum Instagram și TikTok.

Guvernul australian plănuiește să introducă o lege care să interzică accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale. Foto: pixabay.com Guvernul australian plănuiește să introducă o lege care să interzică accesul copiilor sub 16 ani la rețelele sociale. Foto: pixabay.com

 

 


Mișcarea poziționează Australia în fruntea unei tendințe globale de reglementare strictă a mediului online.

 


Prim-ministrul Anthony Albanese a dezvăluit marți că guvernul său va introduce legi în acest an pentru a impune restricții de vârstă pentru utilizarea rețelelor sociale. Deși vârsta exactă nu a fost încă stabilită, Albanese și-a exprimat preferința personală pentru o limită minimă de 16 ani, anunță Variety.

Motivul din spatele acestei decizii radicale? Albanese descrie impactul social media asupra tinerilor ca fiind un adevărat „flagel". 


Australia propune interzicerea social media pentru minori: Ce trebuie să știți

Autoritățile australiene sunt îngrijorate de potențialul de dependență, intimidare, jocuri de noroc și infracțiuni cibernetice asociate cu aceste platforme.

Inițiativa nu este izolată. Australia se alătură unui val de țări din regiunea Asia-Pacific, inclusiv Malaezia, Singapore și Pakistan, care iau măsuri pentru a reglementa mai strict mediul online. Statul Australia de Sud a mers chiar mai departe, propunând recent norme care ar obliga companiile de social media să interzică accesul copiilor sub 13 ani.


CITEȘTE ȘI:
Anchetă deschisă de Comisia Europeană împotriva TikTok din cauza unor presupuse încălcări ale normelor de protecție a minorilor

Peter Malinauskas, premierul statului Australia de Sud, a comparat pericolele social media cu cele ale țigărilor și alcoolului, subliniind necesitatea urgentă de acțiune.

Vârsta minimă pentru Instagram și TikTok: Planul radical al Australiei 

Însă drumul spre introducerea acestor restricții nu va fi lipsit de obstacole. Experții anticipează o opoziție puternică din partea apărătorilor dreptului la viață privată și, bineînțeles, din partea giganților tech. Companiile de social media vor trebui să suporte costuri semnificative și responsabilități sporite pentru a introduce și supraveghea aceste noi reguli.


Australia are deja un istoric de confruntări cu platformele sociale. În 2021, introducerea unui cod care obliga platformele să plătească pentru conținutul de știri a dus la o retragere temporară a Facebook din țară.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Românii sunt peste media UE la citit ştiri online, dar sunt timizi la postări pe reţele sociale

Ultimele Stiri
abonare newsletter