Externe

Lumea riscă un război total

Tensiunile din Orientul Mijlociu ating cote alarmante, iar președintele american Joe Biden avertizează asupra posibilității unui „război la scară largă" în regiune.

Președintele SUA Joe Biden avertizează asupra riscului unui război la scară largă în Orientul Mijlociu, în contextul escaladării conflictelor dintre Israel și Hamas în Gaza, respectiv Israel și Hezbollah în Liban. Foto: ABC News / Youtube Președintele SUA Joe Biden avertizează asupra riscului unui război la scară largă în Orientul Mijlociu, în contextul escaladării conflictelor dintre Israel și Hamas în Gaza, respectiv Israel și Hezbollah în Liban. Foto: ABC News / Youtube

 

 


Într-un interviu acordat „The View", Biden a subliniat că situația este extrem de instabilă, cu conflicte active între Israel și Hamas în Gaza, precum și între Israel și Hezbollah în Liban.

 


Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă nu exclude posibilitatea unei soluții diplomatice. Biden a declarat că Statele Unite lucrează intens pentru a ajunge la un acord care ar putea „schimba radical întreaga regiune". Administrația americană își concentrează eforturile pe obținerea unei încetări a focului în Liban și pe reluarea negocierilor privind eliberarea ostaticilor și încetarea ostilităților în Gaza, conform adnkronos.

Biden avertizează: Orientul Mijlociu riscă un război total la scară largă 

În paralel cu eforturile diplomatice, Pentagonul a confirmat desfășurarea de trupe americane în Cipru, pregătite pentru diverse scenarii, inclusiv o posibilă evacuare a cetățenilor americani din Liban. Această mișcare subliniază gravitatea situației și preocuparea SUA față de escaladarea conflictului.


Pe teren, Israelul pare să se pregătească pentru o potențială operațiune terestră în Liban. Șeful Statului Major al Forțelor Israeliene de Apărare, Herzi Halevi, a declarat că forțele aeriene israeliene au intensificat atacurile, sugerând că acestea ar putea pregăti terenul pentru o intervenție la sol.

CITEȘTE ȘI:
Explozii de pagere în Liban. Opt morţi şi 2.750 de răniţi.

Diplomația mondială este în plină acțiune și în umbra sediului ONU are loc o întâlnire între Macron și Biden. Nu era pe ordinea de zi, dar, după cum confirmă pentru La Stampa o sursă din cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, Washingtonul se bazează pe francezi ca mediatori pentru a ajunge la o „pauză” în conflictul din Liban, care a făcut peste 600 de victime în peste 72 de ore.


Criza se adâncește: Biden semnalează pericol de război total în regiunea Orientului Mijlociu 

O convorbire telefonică purtată luni seara între Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, și omologul său israelian Ron Dermer ar fi mișcat pionii diplomatici. 

Premierul britanic Keir Starmer a făcut apel la toate părțile implicate să se „retragă de pe marginea prăpastiei" și să caute soluții diplomatice. Regatul Unit a luat și măsuri de precauție, pregătind 700 de trupe în Cipru pentru o posibilă evacuare a cetățenilor britanici din Liban.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Noul ambasador al Israelului, o poveste de familie impresionantă: „Bunicul meu a fost supravieţuitor al Holocaustului”

Noi explozii în Liban cu peste 300 de răniți. Au fost detonate o nouă serie de dispozitive de comunicare ale membrilor Hezbollah.

Ultimele Stiri
abonare newsletter