Externe
Țările baltice, racordate la sistemul electric european. Ursula von der Leyen: „Suntem în fine eliberați de amenințările și șantajul Rusiei”.
Ţările baltice Estonia, Letonia şi Lituania s-au decuplat oficial de la sistemul electric rusesc și au fost racordate la sistemul electric european. „Este o zi istorică”, spune președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Racordarea țărilor baltice la rețeaua electrică europeană, după decuplarea lor de rețeaua rusească, eliberează Uniunea Europeană de „amenințări și șantaj”, a salutat duminică la Vilnius președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
CITEȘTE ȘI:
Orban amenință UE cu blocarea sancțiunilor asupra Rusiei dacă tranzitul gazului rusesc prin Ucraina nu va fi reluat
„Astăzi conectăm statele baltice la rețeaua electrică a Europei continentale.
Tăiem ultimele legături cu Rusia. Suntem în fine eliberați de amenințări și de șantaj. Este o zi istorică!”, a transmis Ursula Von der Leyen pe platforma X.
Statele baltice, conectate la rețeaua electrică europeană
„Acum câteva momente am primit o veste importantă. Sincronizarea sistemului electric al statelor baltice cu cel al Europei continentale a fost încheiată cu succes”, a declarat la rândul său președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.
El s-a exprimat alături de omologii săi estonian și leton, precum și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a președintelui Poloniei într-o conferință de presă în capitala lituaniană.
![](https://monitorulcj.ro/storage//135813/image_2025-02-09_175218782.png)
Foste republici sovietice - Lituania, Estonia și Letonia - în prezent membre ale Uniunii Europene și NATO - depun eforturi pentru această schimbare de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.
Susținătoare fervente ale Ucrainei, acestea au căutat să evite să devină un obiect de șantaj din partea Rusiei prin intermediul aprovizionării cu electricitate.
„Acesta este un moment istoric care marchează sfârșitul unei lungi călătorii. Am ajuns la o independență energetică totală. Perioada de presiune și șantaj politice s-a terminat, în fine”, a adăugat Nauseda.
Țările baltice s-au integrat în rețeaua europeană prin intermediul Poloniei.
În total, 1,6 miliarde de euro, în special din fonduri europene, au fost investite în acest proiect.
Președintele Lituaniei, îndemn la securizarea infrastructurii critice în fața amenințărilor lui Putin
Nauseda a lansat un apel la o „acțiune substanțială la nivelul Uniunii Europene” pentru a ameliora infrastructurile critice ale statelor baltice.
CITEȘTE ȘI:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre preluarea E.ON Furnizare de către o companie maghiară: „Legăturile MVM cu Federaţia Rusă sunt evidente”
„Este vremea să ne securizăm activele. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a transformat radical percepția amenințărilor care apasă asupra infrastructurilor critice în Europa”, a afirmat el.
„Recentele incidente implicând infrastructuri subacvatice în Marea Baltică sunt foarte îngrijorătoare. Și necesită o acțiune fermă”, a continua președintele lituanian.
Mai multe cabluri submarine de telecomunicații și de energie au fost secționate în Marea Baltică în ultimele luni.
Unii experți și politicieni au acuzat Rusia că ar desfășura un „război hibrid” împotriva Occidentului, în special țintind în mod neconvențional aprovizionarea cu energie, ceea ce Moscova dezminte.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: