Externe

Summit crucial la Munchen. Rusia și Ucraina, chemate la masa negocierilor de SUA.

Reuniunie crucială la Munchen pentru elaborarea unui acord de pace și oprirea războiului de la frontierele României. Înaintea începutului negocierilor, vicepreședintele SUA amenință cu sancțiuni pentru a-l determina pe Putin să accepte un acord privind Ucraina.

Conferința de securitate de la München, reuniune decisivă pentru războiul de la granițele României|Foto: securityconference.org Conferința de securitate de la München, reuniune decisivă pentru războiul de la granițele României|Foto: securityconference.org

 

 


Vineri se deschide cea de-a 61-a Conferință de Securitate de la Munchen (MSC), care se va desfășura în perioada 14-16 februarie 2025.

Reuniune între „oficiali cu rang înalt” din Rusia, Ucraina și Statele Unite

Președintele american Donald Trump a anunțat că vineri, la Munchen, va avea loc o reuniune între „oficiali cu rang înalt din Rusia, Ucraina și Statele Unite”, potrivit Agerpres.ro


CITEȘTE ȘI: 
Trump spune că a vorbit la telefon cu Putin despre o încetare a războiului din Ucraina. Ambasada SUA la București: „Ambele părți vor trebui să facă concesii”.

Rusia va fi acolo împreună cu oameni de-ai noștri. Este invitată și Ucraina. Nu știu exact cine va reprezenta fiecare țară, dar vor fi oficiali cu rang din Rusia, Ucraina și Statele Unite”, a declarat, joi, președintele american jurnaliștilor în Biroul Oval.

Vicepreședintele SUA amenință Rusia cu sancțiuni și acțiuni militare

Statele Unite ar putea adopta sancțiuni contra Moscovei și ar putea trece la o eventuală acțiune militară dacă președintele rus Vladimir Putin nu acceptă un acord de pace cu Ucraina ce ar garanta independența pe termen lung a Kievului, a avertizat vicepreședintele american JD Vance, potrivit sursei citate.


CITEȘTE ȘI: 
Alertă la Cernobîl! Explozie la sarcofagul care protejează fosta centrală nucleară în urma unui atac rusesc cu dronă.

„Există pârghii economice, există evident pârghii militare” pe care SUA le-ar putea folosi contra lui Putin, a spus JD Vance într-un interviu acordat publicației americane Wall Street Journal.

„Există o serie de formulări, de configurări, dar ne pasă de independența suverană a Ucrainei”, a spus el.


În cursul zilei de joi, președintele american Donald Trump a afirmat că Ucraina va fi implicată în discuțiile cu Rusia privind un acord de pace. El a spus presei acreditate la Casa Albă că Ucraina va avea un loc la masă în timpul oricăror negocieri de pace cu Rusia privitoare la încheierea războiului.

De partea sa, Kievul a anunțat că ar fi prematur să discute cu Moscova la Conferința de Securitate de la Munchen, care începe vineri la Munchen


Avertismentul fostului ministru britanic al apărării: „Aceeaşi soartă aşteaptă acum Occidentul”

Fostul ministru britanic al apărării, Ben Wallace, avertiza recent în cadrul unei analize realizate pentru The Telegraph, citate de G4media.ro, asupra riscului ca istoria să se repete, iar conflcitul din Ucraina să cuprindă Europa. 

„Păcat că întâlnirea de anul acesta pare a fi o repetare a dezastruoasei conferințe din 1938 în care continentul a închis ochii la bilingvismul lui Hitler. Parfumul păcii revine la Munchen”, semnalează fostul ministru britanci al apărării, Ben Wallace.

„Cu o aderare la NATO acum în sfârșit scoasă de pe masă, nu există nicio garanție că Putin nu se va întoarce să ia și mai mult teritoriu din Ucraina”, scrie The Telegraph.

CITEȘTE ȘI: 
România a fost vizată de acțiuni de „sabotaj” și atacuri hibride specifice Rusiei

Ben Wallace amintește că participanții la Memorandumul de la Budapesta din 1994 au promis să garanteze securitatea Ucrainei în schimbul predării armelor nucleare.

„Am încălcat această promisiune în 2014 când Putin a furat Crimeea și regiunea Donețk”, a scris Wallace.

Potrivit lui Wallace, pentru Rusia încetarea focului este doar o altă oportunitate de a se regrupa și reînarma.

După cum semnalează fostul ministrul britanic al apărării, în urma conferinței din 1938, după semnarea unui acord cu Hitler, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a declarat că a asigurat „pacea pentru timpul nostru. Succesorul său Winston Churchill a negat acest lucru prin cuvintele: «Au avut de ales între război și rușine. Ai ales dezonoarea și va fi război»”.

„Aceeaşi soartă aşteaptă acum Occidentul, fie în Taiwan, fie Iran sau în altă parte a Europei. Și își va avea rădăcinile în Munchen ca acum 87 de ani”, a spus Wallace.

Ministerul Român de Externe, despre „necesitatea unei păci juste”

Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, va participa, de vineri până duminică, la cea de a 61-a ediție a Conferinței internaționale de securitate de la Munchen în cadrul căreia vor fi abordate amenințările de securitate actuale și provocările din domeniile politic, economic, comercial și tehnologic.

CITEȘTE ȘI: 
Fragmente de drone folosite de Rusia în atacuri asupra Ucrainei, descoperite în România

„Între temele majore ale conferinței se numără amenințările la adresa securității internaționale generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană, guvernanța globală, crize și conflicte în derulare în plan global”, potrivit unei informări publicate de Ministerul Român de Externe. 

Șeful diplomației române va prezenta evaluările României privind provocările actuale, cu accent pe deteriorarea situației de securitate din regiunea Mării Negre și implicațiile războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei pentru securitatea spațiului euroatlantic. 

„Ministrul român de Externe se va referi la necesitatea unei păci juste, cuprinzătoare și sustenabile în Ucraina. Totodată, va sublinia pericolul acțiunilor hibride ale Federației Ruse și importanța contracarării acestor acțiuni”, potrivit sursei citate. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Fragmente de drone folosite de Rusia în atacuri asupra Ucrainei, descoperite în România

Trump anunță prima întâlnire cu Putin în Arabia Saudită

România a fost vizată de acțiuni de „sabotaj” și atacuri hibride specifice Rusiei

abonare newsletter