Monitorul Cartierelor
Ruina de pe strada Victor Babeș, transformată într-un Centru de Transplant de talie europeană
După ani lungi de „jonglerie” cu soarta terenului de pe strada Victor Babeș, Consiliul Județean Cluj anunță construirea Centrului Integrat de Transplant. Lucrările ar putea debuta în 2021.
Centrul de transplant multi-organ din Cluj-Napoca va fi construit în locul ruinelor Akademia Center, un proiect vechi de 13 ani, compromis încă din start.
Început în urmă cu mai bine de 13 ani, cu mare elan și cu multe promisiuni, proiectul unui mall pe terenul de pe strada Victor Babeș a fost abandonat încă din fașă, asta după ce investitorul Nisco Invest a intrat în insolvență. De atunci, nici firma ajunsă cu un picior în groapă, dar nici Consiliul Județean (CJ) Cluj, care a concesionat terenul către Nisco Invest, nu au făcut nimic.
De la mall, la parking, spital de copii și Centru de Transplant
Cu trecerea timpului, șantierul a ajuns o ruină, împrejmuită cu gard metalic, iar printre betoanele rămase au crescut copaci. În 2013, CJ Cluj preciza că are în plan realizarea unui parking pe terenul respectiv, dar totul a rămas doar la stadiul de intenție. Conducerea forului administrativ județean preciza că, din cauza litigiului cu firma Nisco Invest, nu se putea construi nimic.
La acea vreme, conducerea Consiliului Județean preciza că se află în faza de recuperare a terenului pe care l-a concesionat gratuit, în 2007, firmei Nisco Invest pentru a ridica un centru comercial. În schimb, după preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Cluj, în 2016, Alin Tișe spunea, referitor la acest teren, că ar putea fi transformat în spital de copii.
Anii au trecut și, după ce Alin Tișe spunea că în 2017 va începe construirea unui spital pediatric cu heliport pe terenul buclucaș, în valoare de circa patru milioane de euro, destinația locației s-a schimbat din nou. În 2019, președintele CJ Cluj a anunţat că pe terenul de pe strada Victor Babeş se va ridica, în sfârșit, un Centru de Transplant unic în România.
Lucrările ar putea începe în 2021 și vor dura trei ani
Acum, odată cu debutul noului mandat de președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a precizat că Centrul Integrat de Transplant va fi construit din finanțare europeană (98%), la care se adaugă o cofinanțare de 2%, din bugetul județului Cluj. Centrul ultramodern va oferi un loc adecvat pentru transplantul de plămâni, inimă, rinichi și ficat.
De asemenea, în noua clădire își va muta sediul și Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Faza de proiectare s-a încheiat la începutul lunii noiembrie, iar Tișe dă asigurări că va urma scoaterea la licitație a execuției lucrărilor. Estimările optimiste sunt ca spre sfârșitul anului viitor să înceapă efectiv lucrările, dacă nu vor fi contestații în privința licitației, iar durata estimată de realizare a clădirii complexe se întinde pe trei ani.
Din 44 de proiecte înscrise în concursul internațional de soluții, câștigătorul contractului de proiectare a viitorului Centru, în valoare de circa 3,25 milioane de euro, a fost numit proiectul realizat de Pinearq SLP, în asociere cu Dico și Țigănaș birou de proiectare SRL. Autorul principal al proiectului este arhitectul Alberto de Pineda Álvarez, iar coautori sunt arhitecții Jenica Craiu, Alexandra Demetriu, Șerban Țigănaș și Alexandrina Kiss. Colaboratori arhitectură sunt arhitecții Giovanna Pomo, Bogdan Dragomir, respectiv Maria Buiga.
Clujenii și-au dorit un parc în locul ruinei de pe Victor Babeș
Terenul de pe strada Victor Babeș, care oferă acum un peisaj dezolant, a fost în atenţia clujenilor de mai multe ori, iar în urmă cu mai mulți ani, câțiva cetățeni au propus chiar realizarea unui parc sportiv pe locul șantierului abandonat. Dacă mall, parking sau spital pediatric nu s-a construit, clujenii sperau măcar la un parc în acea zonă. N-a fost să fie!
„Întrucât de ani de zile locul care trebuia să găzduiască respectiva investiţie este lăsat în paragină, oferind un aspect dezagreabil, propunem realizarea pe acest amplasament a unui parc sportiv. Aducem în sprijinul acestei idei şi faptul că, la Cluj, numărul mediu de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor este deficitar faţă de prevederile normelor europene”, se arăta într-o sesizare.
Dacă terenul respectiv nu a devenit nici parc, viitorul Centru de Transplant Integrat ar urma să aibă 300 de paturi. În ianuarie 2019, Alin Tișe spunea optimist că acest Centru „va fi gata mai repede decât Spitalul Regional de Urgenţă”, plănuit în Florești. „Dacă depunem finanţarea şi nu e aşa scump, construcţia în sine ar putea fi în maxim 5 ani, dotările şi restul sunt chestiuni ulterioare”, a declarat la acea vreme Alin Tişe.
CITEȘTE ȘI:
Cel mai nou spital din Cluj prinde contur