Național
Trei persoane ar putea fi judecate în baza Legii „Anastasia”, după ce au provocat accidente mortale de circulaţie
Trei persoane care au provocat accidente mortale de circulaţie, după ce s-au urcat la volan fără permis de conducere, într-un caz şi sub influenţa alcoolului, ar putea fi judecate în baza Legii Anastasia care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru şoferii găsiţi vinovaţi.
Trei persoane care au provocat accidente mortale de circulaţie, după ce s-au urcat la volan fără permis de conducere, într-un caz şi sub influenţa alcoolului, ar putea fi judecate în baza Legii Anastasia/ Foto: Depositphotos.com
Trei persoane care au provocat accidente mortale de circulaţie, după ce s-au urcat la volan fără permis de conducere, într-un caz şi sub influenţa băuturilor alcoolice, ar putea fi judecate în baza Legii Anastasia care prevede pedeapsa cu închisoarea pentru şoferii găsiţi vinovaţi.
Unele dintre principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de consumul de băuturi alcoolice sau de substanţe stupefiante. Totodată, în contextul creşterii numărului de accidente mortale provocate de conducători auto care nu deţin permis de conducere, în data de 10 iulie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea numărul 213/2023, cunoscută şi cu denumirea de Legea Anastasia (intitulată astfel în memoria unei fetiţe accidentată mortal de către un şofer care nu deţinea permis de conducere auto).
CITEȘTE ȘI:
Închisoare cu executare pentru șoferii băuți, drogați sau fără permis care produc accidente mortale. Legea „Anastasia”, în vigoare de azi
Potrivit legii care cuprinde un articol unic, „3 ind. 1- nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 şi 3, dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau art. 336”. Altfel spus, persoanele care produc accidente de circulaţie după ce s-a constatat că au fost sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe, ori nu deţin permis de conducere, dacă vor fi găsite vinovate, vor urma să efectueze închisoare cu executare.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a anunţat că, de la intrarea în vigoare a legii şi până la sfârşitul lunii noiembrie, în judeţ, două persoane au provocat accidente mortale, acestea neavând permise de conducere.
„Cu privire la situaţia accidentelor rutiere în care au fost implicaţi conducători auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, a substanţelor psihoactive ori fără a deţine permise de conducere şi care au provocat accidente rutiere soldate cu persoane decedate, vă comunicăm faptul că, la nivelul judeţului Buzău au fost înregistrate două asftel de cazuri. Într-un caz conducătorul auto nu deţinea permis de conducere, iar în cealaltă situaţie şoferul nu deţinea permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul condus”, a transmis, pentru Agerpres, IPJ Buzău.
Tânăr în vârstă de 18 ani, fără permis, a ucis un adolescent
Ulterior, la începutul lunii decembrie, un tânăr în vârstă de 18 ani, fără permis de conducere şi aflat sub influenţa alcoolului, a provocat un eveniment rutier soldat cu decesul unui adolescent în vârstă de 15 ani.
„La data de 2.12.2023, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au solicitat arestarea preventivă a inculpatului T.D.M, pe o perioadă de 30 de zile, acesta fiind cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. În noaptea de 1.12.2023, împreună cu minorul C.R.C, inculpatul T.D.M. a sustras în scop de folosinţă un autoturism care se afla parcat pe o stradă în comuna Costeşti, judeţul Buzău, autoturismul având cheia în contact. Ulterior, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi cu toate că nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, inculpatul T.D.M. a condus autoturismul sustras pe drumurile publice, inclusiv pe DN 2E85 şi DJ 205G, pe raza localităţilor Costeşti, Pietrosu, Stâlpu şi Budişteni, din judeţul Buzău şi ajuns în localitatea Budişteni, comuna Costeşti, judeţ Buzău, pe fondul lipsei de experienţă în conducerea autovehiculului, inculpatul T.D.M. a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a acroşat cu partea dreaptă soclul din beton al gardului unei locuinţe, după care a intrat în coliziune cu un stâlp de electricitate, care în urma impactului a fost secţionat la bază şi s-a rupt, ulterior vehiculul răsturnându-se pe carosabil unde a rămas în poziţia pe plafon. În urma evenimentului rutier a rezultat decesul la faţa locului al minorului C.R.C. După producerea evenimentului rutier, inculpatul T.D.M. a părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie. Inculpatul a fost testat cu aparatul alcotest marca Drager care a indicat valoarea de 0,45 mg/l alcool în aerul expirat", a transmis la acea dată Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: Depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: