Național

ÎPS Teodosie, reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după sfaturile controversate: „Abuzul nu trebuie să fie tolerat în numele a nicio scuză”

Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Distriminării, la doar câteva zile de la noua declaraţie controversată în care le recomanda femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”.

ÎPS Teodosie, reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după sfaturile controversate: „Abuzul nu trebuie să fie tolerat în numele a nicio scuză” | Foto: Arhiepiscopia Tomisului - Facebook ÎPS Teodosie, reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, după sfaturile controversate: „Abuzul nu trebuie să fie tolerat în numele a nicio scuză” | Foto: Arhiepiscopia Tomisului - Facebook

 

 


Deputatul USR, Diana Buzoianu, l-a reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Distriminării, pe ÎPS Teodosie, la doar câteva zile de la noua declaraţie controversată în care le recomanda femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”.

 


„I-am făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării lui Teodosie pentru declarațiile halucinante cum că femeile au niște cruci de dus în căsătorie...printre altele una fiind abuzul pshihologic. Ce faci dacă ești abuzată psihologic de soțul tău? Ne spune Teodosie, Arhiepiscolul Tomisului, adică, în caz că nu știați, ce trebuie făcut, cică. Trebuie «să-ți duci crucea .... soluția nu este să vă despărțiți». Adică, să rămâi pasiv. Că tu ai un sacrificiu de dus mai departe în numele căsătoriei. Căsătoria e sacră, dar drepturile tale fundamentale, nu prea”, a scris Diana Buzoianu, pe pagina de Facebook

„Declaraţiile discriminează şi încalcă legea”

Diana Buzoianu a precizat că declaraţiile lui ÎPS Teodosie discriminează şi încalcă legea. 


„Suntem în anul 2024. Și nu, femeile nu trebuie să-și ducă nicio cruce ca acum sute de ani în care nu prea aveau niciun drept. Sigur că sunt mulți care și azi ar vrea ca femeile să fie la fel de lipsite de apărare și drepturi ca în 1800. Doar că acum suntem milioane, inclusiv de români, care nu mai acceptăm asta. Da. Declarațiile domnului Teodosie discriminează și încalcă legea din zilele noastre. Dacă le făcea în 1800, atunci nu era niciun instrument să fie sancționate. Dar în 2024... dacă cei care trebuie să ne apere drepturile, cu legea în mână, nu sunt orbi... în câteva zile această declarație ar trebui amendată. În loc de concluzie: abuzul nu e niciodată o ,,cruce ce trebuie dusă”. Nu. abuzatorii nu trebuie scuzați pentru că se întâmplă să fie căsătoriți și cumva asta îi dezleagă de a mai fi oameni decenți. Abuzul nu trebuie tolerat în numele a nicio scuză. Abuzul trebuie oprit și sancționat. Doar așa vom ajunge să nu mai fim în topul rușinos al țărilor cu privire la violența domestică. Că toate aceste probleme au la bază inclusiv ideea că femeia trebuie să îndure, în anumite contexte, anumite abuzuri. Ei bine, nu”, a mai precizat Diana Buzoianu.

O nouă declarație controversată

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, le sfătuieşte pe femeile care nu simt nevoia să aibă „relaţii” cu soţii lor să „facă şi după voia soţului” pentru a-și păstra căsnicia. Astfel, potrivit recomandărilor făcute de înaltul prelat la un post de radio, femeile abuzate trebuie să „își ducă crucea”. 


CITEŞTE ŞI
ÎPS Teodosie le recomandă femeilor abuzate de soți „să își ducă crucea”. Declarația controversată, criticată de ministrul Justiției. „Un derapaj inacceptabil care nu trebuie trecut sub tăcere!”

De altfel, ÎPS Teodosie nu este la primul derapaj de acest fel. La începutul acestui an, Teodosie afirma că fumătorii nu au voie să bea agheasmă de Bobotează pentru că „sunt mai rău ca păgânii”. Declarația sa a fost criticată ulterior de purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu. 

„Am fost abuzată psihologic”

În cadrul unei emisiuni radio, ÎPS Teodosie a fost întrebat care este soluția în cazul abuzului în familie asupra femeilor. 


„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, a fost una din întrebările adresate de o femeie Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, la postul de radio la care acesta răspunde întrebărilor enoriaşilor.

Arhiepiscopul Tomisului i-a recomadnat femeii „să își ducă crucea”. 

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a fost recomandarea adresată de IPS Teodosie. 

La începutul lunii mai, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

ÎPS Teodosie, despre agheasmă: „O persoană care fumează nu poate bea, e mai rău ca un păgân”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influenţă

Ultimele Stiri
abonare newsletter