Național

Cantitate uriașă de deșeuri oprită la intrarea în România, în primele nouă luni din an: 7.400 de tone de gunoaie ilegale, în creștere cu peste 63%.

Dacă în 2022, la granițele României au fost oprite peste 3.700 de tone de deşeuri, în primele nouă luni ale lui 2024 cantitatea ilegală de deșeuri s-a dublat la 7.400 de tone.

Creştere de peste 63% a cantităţii deşeurilor descoperite la intrarea în ţară, în primele nouă luni ale lui 2024|Foto: politiadefrontiera.ro Creştere de peste 63% a cantităţii deşeurilor descoperite la intrarea în ţară, în primele nouă luni ale lui 2024|Foto: politiadefrontiera.ro

 

 


Date alarmante în privința deșeurilor care ajung să fie introduse ilegal în țară. În timp ce România se confruntă cu probleme serioase în ceea ce priveste prelucrarea deșeurilor, iar Comisia Europeană a cerut închiderea și reabilitarea depozitelor ilegale de gunoaie, mii de tone de deșeuri sunt introduse fraudulos prin prunctele de trecere a frontierei. 

CITEȘTE ȘI: 
Comisia Europeană cere României să închidă şi să reabiliteze depozite ilegale de deşeuri

Potrivit datelor oficiale, în primele nouă luni ale anului 2024, cantitatea deşeurilor descoperite la intrarea în ţară a înregistrat o creștere de peste 63%. 


Cantitate dublă de deșeuri ilegale, oprită la granițe

Spre exemplu, în 2022, pe parcursul înntregului an au fost raportate peste 3.780 de tone de deşeuri care nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu.

La o distanță de doi ani, cantitatea de gunoaie ilegală oprită la frontiere s-a dublat: doar în primele nouă luni ale anului 2024 au fost raportate 7.400 de tone de deșeuri ilegale. 


„În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 4.529 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere cu 63,3%”, informează Poliția de Frontieră Română.

CITEȘTE ȘI: 
România, pe ultimul loc la nivel european la producția și reciclarea deșeurilor municipale

Astfel, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 7.400 tone, după cum urmează: 
*metale – 3.400 t, 
*mobilă – 545 t, 
*textile – 895 t, 
*plastic – 336 t, 
*anvelope – 350 t, 
*hârtie şi carton – 86 t, 
*alte material, precum deşeuri amestecate, mobilier, electrocasnice, alimente – 1.800 t.


Cea mai mare cantitate de deșeuri oprită la intrarea în țară, în decurs de 48 de ore

Cantități însemnate de deșeuri au fost oprite la punctele de trecere a frontierei Giurgiu (42 t), Borș II și Nădlac II (45 t). La finalul lui martie 2024, la Borș și Nădlac, zece automarfare au fost oprite la graniță cu 95 de tone de deșeuri din Germania, Suedia și Belgia.

CITEȘTE ȘI: 
Peste 3.700 de tone de deşeuri, oprite în 2022 la intrarea în România. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria

„Conform documentelor de însoțire a mărfii, automarfarele transportau diverse bunuri (anvelope, aparate fitness, îmbrăcăminte second-hand, vitrine frigorifice, jucării, mobilă second-hand) de la diferite societăți comerciale din Germania, Suedia și Belgia pentru firme din România.(…). În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că automarfarele erau de fapt încărcate cu 95.000 kg de deșeuri, pentru care șoferii nu au prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse”, potrivit sursei citate. 


Unde ajung gunoaiele ilegale 

Potrivit procedurilor legale, în punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condițiile de intrare în țară, sunt efectuate operațiunile vamale, respectiv de control al legalității importului. 

„Totodată, conform legislației în vigoare, importul deșeurilor se face pe baza licenței de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor și al Ministerului Sănătății. Astfel, intrarea în țară a mijloacelor de transport încărcate cu astfel de mărfuri este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licența de import cu acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății”, arată Poliția de Frontieră Română. 

Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare  în ţară.

În toate situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. La finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Peste 3.700 de tone de deşeuri, oprite în 2022 la intrarea în România. Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la frontiera cu Ungaria

România riscă o condamnare din partea Curții Europene de Justiție pentru că nu a închis zeci de depozite de deșeuri

Ultimele Stiri
abonare newsletter