Național

Exporturile de gaze naturale în Republica Moldova, realizate pe baze comerciale. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Trecem iarna cu gaz românesc”.

România va ajuta Republica Moldova, în condițiile stopării exporturilor de gaze ruseşti prin Ucraina. „Trecem iarna cu gaz românesc”, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

România va sprijini Republica Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, după acoperirea nevoilor proprii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Trecem iarna cu gaz românesc”.|Foto: Depositphotos.com România va sprijini Republica Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, după acoperirea nevoilor proprii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Trecem iarna cu gaz românesc”.|Foto: Depositphotos.com

 

 


Compania energetică rusească Gazprom a suspendat exporturile de gaz spre Republica Moldova de la 1 ianuarie, din cauza unei datorii neplătite de autorităţile de la Chişinău.

CITEȘTE ȘI: 
Gigantul energetic rus Gazprom va opri exporturile de gaz în Republica Moldova de la 1 ianuarie

Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, România va sprijini Republica Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze naturale și energie, în limita volumelor disponibile „după acoperirea nevoilor proprii” ale României.


România își va asigura necesarul de gaze din resurse proprii

Conform datelor oficiale, facturile nu se vor modifica față de anul trecut, în condițiile în care măsura plafonării prețurilor se aplică până în martie 2025. 

România va trece peste iarnă cu gaze naturale din resurse proprii. 


CITEȘTE ȘI: 
Facturi mai mari la energie electrică pentru români de anul viitor. Noi prețuri după ridicarea plafonării.

„Ce pot să vă asigur este că trecem iarna cu gaz românesc. Avem absolut suficient gaz în depozite, peste 2,1 miliarde de normal metri cubi, plus ceea ce producem noi în timpul sezonului rece, ne acoperă necesarul de consum, ba chiar avem și mici cantități pentru export, cum este cazul în Republica Moldova”, a anunțat ministrul Sebastian Burduja, potrivit antena3.ro

Întrebat dacă vor crește facturile la gaz în această iarnă, Burduja a răspuns că acestea vor fi la fel ca în trecut, fiind plafonate per kilowatt-oră și la energie electrică și la gaz pentru consumatorii casnici.


„Aceste plafonări au asigurat României al 4-lea cel mai mic preț la gaz și al 5-lea cel mai mic preț la energie electrică din întreaga Uniune Europeană. Acestea sunt datele Eurostat. Deci trecem iarna cu același nivel per kilowatt-oră. Sigur că valoarea finală a oricărei facturi depinde și de cantitatea consumată”, a explicat ministrul Energiei. 

România va livra gaze Republicii Moldova numai după asigurarea nevoilor proprii. 


Burduja menţionează că „în aceste momente grele”, România este „alături de fraţii de peste Prut”, în condiţiile în care gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producţie de energie electrică pentru a-şi acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producţie locală.

În România, plafonarea prețurilor la energie ar putea fi menținută și după 31 martie 2025, astfel încât facturile clienților casnici să nu fie majorate.

În prezent, prețurile energiei electrice achitate de consumatorii casnici sunt plafonate:
*0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
*0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
*0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
*circa 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ce facturi la curent vor avea românii după ridicarea plafonării. Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Cei cu un consum mai mare de 300 kWh ar trebui să vadă o reducere”.

Depozitele de gaz din UE se golesc într-un ritm record. România a rămas fără o treime din cantitățile înmagazinate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter