Național
Controlul judiciar în cazul generalului Cătălin Zisu, prelungit
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis, luni, prelungirea cu încă 60 de zile a controlului judiciar pe cauțiune în cazul fostului șef al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au decis, luni, prelungirea cu încă 60 de zile a controlului judiciar pe cauțiune în cazul fostului șef al Comandamentului Logistic Întrunit, generalul Cătălin Ștefăniță Zisu, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Procurorii militari arată că, în perioada noiembrie 2022 - decembrie 2023, gl. lt. Cătălin-Ștefăniță Zisu, în calitate de comandant al UM 02574 București - Comandamentul Logistic Întrunit, beneficiind de ajutorul inculpatului col. (r) Lucian Amorăriței, ar fi atestat în mod necorespunzător realitatea executării lucrărilor pentru obiectivul de investiție publică „Extindere cimitir militar în cazarma 3430 București”, în condițiile în care doar o parte dintre acestea ar fi fost realizate în realitate, cauzându-se, astfel, un prejudiciu unității militare în cuantum de 11.959.654 de lei.
CITEȘTE ȘI:
Tablouri şi ceasuri de lux au fost descoperite la percheziţiile DNA în dosarul în care este vizat generalul Zisu
În luna martie 2022, în urma organizării unei licitații, între Unitatea Militară 02574 București - Comandamentul Logistic Întrunit, în calitate de beneficiar, reprezentată legal de comandantul unității Cătălin-Ștefăniță Zisu și SC Garden Center Grup SRL, în calitate de antreprenor, reprezentată de administratorul societății, inculpatul O. I., s-a semnat un contract având ca obiect execuția lucrărilor aferente proiectului „Extindere cimitir militar în Cazarma 3430 București”, valoarea contractului fiind de 41.676.698 de lei, inclusiv TVA, precizează DNA.
Lucrările au vizat, între altele, desfacerea împrejmuirii existente, executare racorduri electrice subterane și rețele de apă și canalizare, construire stație de pompare a apelor pluviale, amenajare teren (spații verzi, sistematizare teren), realizare drumuri principale, alei și iluminat exterior și realizare platforme de încărcare gunoi.
În concret, precizează comunicatul DNA, s-a stabilit faptul că angajați ai SC Garden Center Grup SRL ar fi falsificat sau ar fi determinat alți angajați să falsifice, fără vinovăție, avize de însoțire a mărfii având ca obiect transportul de pământ/moloz sau umplutură, atestând, în mod nereal, efectuarea acestor transporturi la anumite date, precum și cantitatea de pământ transportată. Aceste înscrisuri ar fi fost încredințate ulterior și folosite de către S.C. Garden Center Grup S.R.L., prin inculpatul O.I., pentru a justifica solicitările de plată în fața autorității contractante.
Astfel, Cătălin-Ștefăniță Zisu, beneficiind de ajutorul lui Lucian Amorăriței, cu toate că avea cunoștință că o parte din lucrările menționate anterior nu ar fi fost efectuate, ar fi aprobat procese-verbale de recepție provizorie, ar fi aplicat vize „Bun de plată” pe facturi emise de SC Garden Center Grup SRL și ar fi dispus decontarea facturilor emise, spun anchetatorii.
În urma perchezițiilor făcute în acest dosar, au fost descoperite circa 4.600 de tablouri, 31 de ceasuri, unul dintre ele fiind cotat la prețul de peste 500.000 de euro, dar și 3.600 de sticle cu alcool.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: