Politică

România a încheiat programul MCV. Comisia Europeană se declară mulțumită de progresul făcut

România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumat la aderarea în Uniunea Europeană. Țara noastră nu va mai fi monitorizată în acest sens, îndeplinind condițiile minime.

România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumat la aderarea în Uniunea Europeană / Foto: depositphotos.com România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumat la aderarea în Uniunea Europeană / Foto: depositphotos.com

 

 


România a încheiat marți Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Comisia Europeană considerând suficient progresul făcut în criteriile monitorizate. De acum înainte, România va fi monitorizată doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept, la fel ca şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

 


Președintele Klaus Iohannis se declară mulțumit în acest sens și este mândru de progresul facut de țara noastră. Acesta a ținut să mulțumească Comisiei Europene pentru sprijinul și încrederea acordată.

„Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-a încheiat astăzi pentru ţara noastră! Avem, aşadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept şi s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupţiei.  Mulţumesc, de asemenea, Comisiei Europene, preşedintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant şi pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat, totodată, şi Comisia de la Veneţia, care a constatat recent că elementele esenţiale din pachetul Legilor justiţiei respectă standardele europene. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorităţi şi societate, trebuie să continue”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă organizate la Palatul Cotroceni.


Premierul Nicolae Ciucă este și el optimist privind viitoara evoluție a societății din România.

„Pentru Guvernul României, acest raport și evoluțiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenței justiției, a luptei anticorupție, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societății românești. Toate acestea sunt esențiale deoarece răspund așteptărilor cetățenilor români”, a declarat premierul pe Facebook.


Ce condiții a îndeplinit România?

La intrarea în Uniunea Europeană, România și Bulgaria s-au angajat în a face parte din Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Acesta avea ca scop alinierea la standardele europene prin rezolvarea problemelor precum eficacitatea și transparența sistemului judiciar sau lupta împotriva corupției. Comisia Europeană realiza periodic rapoarte privind progresele înregistrate, transmițând critici constructive asupra evoluției de pană atunci și sfătuind guvernul României asupra pașilor ce trebuie în continuare urmați. 

România s-a aliniat standardelor europene monitorizate de MCV, astfel țara noastră va fi monitorizată doar prin intermediul mecanismului generalizat privind statul de drept, la fel ca şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.


Comisia notează angajamentul României de a ţine cont de opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi să ia măsuri suplimentare dacă va fi nevoie. „În privinţa luptei împotriva corupţiei, instituţiile statului îşi unesc forţele pentru a implementa o nouă strategie naţională anticorupţie, iar în 2021 şi 2022 s-a înregistrat din nou un bilanţ pozitiv în legătură cu eficienţa investigării şi sancţionării corupţiei la nivel înalt”, se precizează în raportul CE.

Parlamentul a îmbunătăţit procedura privind ridicarea imunităţii politice, iar instituţiile responsabile pentru aplicarea regulilor privind integritatea şi conflictele de interese şi pentru gestionarea şi recuperarea activelor ilegale au lucrat eficient”, adaugă Bruxellesul.

„De asemenea, România înregistrează progrese rapide în revizuirea Codurilor Penale, precum şi în consolidarea cadrului de lucru privind integritatea", mai notează Comisia Europeană, adăugând că "finalizarea acestor reforme importante este un jalon în cadrul Planului de Redresare şi Rezilienţă al României”.

Bruxellesul atrage totuşi atenţia că este important ca România „să continue să lucreze pe deplin la transpunerea angajamentelor rămase, menţionate în raport, în legi concrete şi la implementarea lor”, în cadrul mecanismului privind statul de drept.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Raportul MCV: România a înregistrat REGRESE în justiţie. CE vrea suspendarea procedurilor vizând numirea şi revocarea procurorilor-şefi

Un alt membru al Grupului de la Cluj critică politicile PSD. Vasile Pușcaș: "Viitorul raport MCV, mai rău decât precedentele"

Ultimele Stiri
abonare newsletter