Politică
Aderarea României la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din decembrie
La distanță de un an de la ratarea aderării la spațiul Schengen, tema intrării României în Schengen se va afla din nou pe agenda Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI), programat pentru decembrie 2023.
Intrarea României în Schengen, pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2023/Foto: Depositphotos.com
România și Bulgaria au ratat, în decembrie 2022, aderarea la spațiul Schengen. Austria a fost singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen, în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, când chestiunea a fost discutată de miniștrii de interne ai Uniunii Europene. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.
Potrivit agendei Consiliului JAI programat pentru 5 decembrie 2023, tema aderării României la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a ședinței de lucru.
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) este format din miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE. În general, miniștrii justiției se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă și penală și totodată în privința drepturilor fundamentale, în timp ce miniștrii afacerilor interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească, printre altele.
„Starea generală a spațiului Schengen
a) barometrul Schengen
b) Eficientizarea sistemelor de returnare
Schimb de opinii. Hotărârea Consiliului privind aplicarea integrală a prevederilor din acquis-ul Schengen în Bulgaria și România (Temei juridic: articolul 4 alineatul (2) din Actul de aderare al Bulgariei din 2005 și România) Adoptare”, se arată în programul Consiliului JAI programat pentru 5 decembrie 2023, de la ora 10:00.
Ultima ocazie din acest an în care poate fi dat un vot pentru extinderea Schengen este Consiliul Justiție și Afaceri Interne din luna decembrie.
„Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an”, a semnalat europarlamentarul român Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentarul explică faptul că „este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”.
Austria ține România în șah
Austria se opune în continuare intrării României și Bulgariei în Schengen. La finalul săptămânii trecute, ministrul de externe austriac Alexander Schallenber a anunțat că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria.
În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, rostit la începutul lunii septembrie în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”.
CITEȘTE ȘI:
Care sunt șansele României să intre în Schengen? Președinta Parlamentului European: „Vom găsi o soluție”
Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a reiterat la începutul lunii trecute preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen.
De altfel, și Ungaria, care va prelua președinția rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a nului 2024, a solicitat în repetate rânduri deschiderea spațiului Schengen pentru România.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: