Politică

Ungaria nu va furniza arme Ucrainei, dar nu va împiedica alte state din UE să o facă

Ungaria va rămâne neimplicată în livrările de arme către Ucraina şi nici nu va contribui financiar în cadrul UE pentru astfel de livrări, a declarat luni la Bruxelles ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Ungaria nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru. FOTO: Facebook/ Szijjártó Péter Ungaria nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru. FOTO: Facebook/ Szijjártó Péter

 

Pe de altă parte, nu va bloca alte ţări europene să le trimită Kievului dacă doresc acest lucru, scrie Agerpres.


Statele membre ale UE „refuză în continuare să renunţe la strategia lor eşuată (...) Cu cât războiul se prelungeşte mai mult, cu atât mai mulţi oameni vor muri şi cu atât mai mari vor fi distrugeril”, a declarat Szijjarto la o conferinţă de presă după o reuniune a miniştrilor europeni de externe.

El a calificat drept „dezamăgitoare” şi „inacceptabilă” o propunere a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE) ca statele UE să contribuie anul acesta la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace cu suma de cinci miliarde de euro pentru achiziţia de arme destinate Ucrainei.


Totuşi, Szijjarto, a salutat faptul că această propunere a fost „atenuată" faţă de cea iniţială, care cerea alocarea a cinci miliarde de euro pentru fiecare din următorii patru ani în contul acelui fond folosit pentru ajutorul militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Din cele cinci miliarde, suma cu care ar trebui să contribuie Ungaria este de 60,1 de milioane de euro, a precizat ministrul ungar. „Să dăm un nou impuls livrărilor de arme (către Ucraina) este complet inacceptabil” pentru Ungaria, prin urmare Budapesta nu va contribui la acest demers, dar nici nu doreşte să blocheze alte guverne europene să ofere arme Ucrainei, însă în final fiecare va răspunde în faţa propriului electorat, a mai spus Peter Szijjarto.


El a sugerat că UE ar trebui mai degrabă să deschidă canalele de comunicare, să facă demersuri pentru o încetare a focului şi lansarea negocierilor de pace.

Szijjarto a mai menţionat că miniştrii europeni de externe au discutat la reuniunea de luni al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, `deşi restricţiile impuse până în prezent au afectat în principal Europa şi nu au apropiat conflictul de o soluţionare".


El a subliniat că şi-a atenţionat omologii europeni că Ungaria se va opune oricăror sancţiuni care să vizeze sectorul nuclear, amintind că nici Washingtonul nu a impus astfel de sancţiuni Rusiei, care este în continuare principalul furnizor de uraniu îmbogăţit al SUA.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News



 

CITEȘTE ȘI:

13 morți într-un bombardament la Donețk, Ucraina. 10 persoane au fost rănite.

Mobilizare impresionantă pentru legarea graniței cu Ucraina la autostradă. 3.000 de muncitori și sute de utilitare lucrează 24 din 24 pe Autostrada Moldovei.

Ucraina prezintă dovezi că Rusia ar fi folosit rachete furnizate de Coreea de Nod în atacurile recente

abonare newsletter