Politică
Kelemen Hunor, mesaj de la Cluj: „Avem nevoie de o voce a rațiunii. Mai mult pentru oameni, mai puțin pentru stat”
„Mai mult pentru oameni, mai puțin pentru stat”, spune Kelemen Hunor, candidatul Uniunii Democrate Maghiare din România la alegerile prezidențiale din 2024, în cadrul mesajului adresat de la Cluj.
Kelemen Hunor, mesaj de la Cluj: „Avem nevoie de o voce a rațiunii. Mai mult pentru oameni, mai puțin pentru stat”|Foto: monitorulcj.ro
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale din România, a adresat, vineri, la Cluj, un mesaj de mobilizare a comunității maghiare pentru susținerea candidaților Uniunii la alegerile parlamentare și prezindențiale din acest an.
În cadrul evenimentului de la Cluj au participat aleși locali și candidații UDMR din Transilvania la alegerile parlamentare. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese, candidatul UDMR Cluj pentru Camera Desputaților, Csoma Botond, candidatul UDMR Bihor pentru Senat, Cseke Attila și László Bölöni au fost printre cei care au punctat însemnătatea unui „program rațional” pentru susținerea comunității maghiare din România.
Astfel, statul trebuie să facă mai mult pentru cetățeni, iar în plan extern România trebuie să devină un actor regional pro-activ.
Implicare pentru comunitate
Viceprimarul Clujului, Olah Emese, a arătat că oamenii au nevoie de schimbări reale, iar atât timp cât UDMR s-a aflat în cadrul Coaliției de guvernare, interesele comunității maghiare au fost bine reprezentate.
Olah Emese a amintit de investițiile în infrastructura educațională din Cluj-Napoca și a pledat pentru implicare pentru susținerea proiectelor comunității maghiare, precum realizarea creșei din Parcul Feroviarilor sau reabilitarea și modernizarea Teatrului Maghiar.
„Putem obține rezultate doar prin implicarea în folosul comunității”, a explicat Olah Emese.
„UDMR susține soluții concrete, cu schimbări reale pentru comunitatea din Transilvania”, a adăugat aceasta.
Csoma Botond: „Nu tot ce strălucește este AUR”
Csoma Botond (UDMR Cluj), a subliniat importanța revenirii UDMR la guvernare, atât în beneficiul comunității maghiare, cât și în interesul bunei funcționări a statului.
CITEȘTE ȘI:
UDMR Cluj a stabilit ordinea pe lista de candidaţi pentru Parlament. Cine sunt cei care candidează pentru Camera Deputaţilor şi Senat.
„Este crucial pentru maghiarii din Transilvania, dar și pentru Romănia este important ca UDMR să revină la guvernare. Altfel țara nu își va reveni.
Nu este totul pierdut. Dar numai UDMR poate readuce vocea rațiunii la guvernare
Doar noi putem convinge celelalte partide ca România să revină pe drumul cel bun. Noi vrem o țară în care fiecare localitate se dezvoltă indiferent de mărimea acesteia. Vocea rațiunii trebuie să o ducem la guvernare”, a declarat Csoma Botond.
Acesta a semnalat însemnătatea prezenței UDMR în structurile de decizie în contextul discursului populist și a lansat săgeți către partidul lui George Simion.
„Trebuie să ne luptăm cu inamicii. Nu tot ce strălucește este AUR. Rezultatele bune pentru AUR la parlamentare reprezintă o amenințare pentru noi. Doar UDMR la guvernare poate proteja comunitatea maghiară!”, a susținut Csoma Botond.
Tema declinului demografic din cadrul comunității maghiare, accesul la educație, siguranța familială și predictibilitate pentru antreprenori, condiții medicale decente au fost printre temele abordate de UDMR în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca.
Laszlo Boloni: „Prezidențialele sunt ca un meci de Cupă”
Laszlo Boloni a avut un discurs savuros în care a accentuat importanța strategiei atât în meciurile de fotbal, cât și în politică. Acesta a amintit de golul marcat în partida României împotriva Italiei din ’83 și a semnalat importanța prezenței „unui hun” pentru victoria României. Potrivit lui Laszlo Boloni, Kelemen Hunor este mult mai bun decât Klaus Iohannis.
„Prezidențialele sunt ca un meci de Cupă. Nu e scor de egalitate. Cine trece linia, câștigă
Trebuie să avem cât mai mulți „jucători” pe teren. În cazul nostru este important să fim acolo, să fim printre căștigători. Noi avem un loc printre câștigători. Avem echipă unită, avem căpitan de echipă.
Cred că alegătorul român este chibzuit ca să aleagă cu mintea și cu rațiunea.
CITEȘTE ȘI:
Tasnádi István Szilárd, subprefectul UDMR, candidează la Senat: „Interesele comunității maghiare vor fi din nou pe agenda deciziilor”
Pot spune ca îl consider mai bun pe Kelemen Hunor decât Iohannis. Hunor este mai bun! E ceva comun între cei doi. În numele niciunuia dintre ei nu apare „escu”.
Trebuie să lansăm mesajul că suntem puternici. Helmut Duckadam a dat ceva mândriei românești, de care românii pot fi mândri cât trăiesc.
După Romania-Italia (1-0) la Bucuresti, un meci pe care l-am câștigat, a doua zi a apărut un articol în ziar: „Dacii au invins romanii”. La care secuii au zis: Da, este adevărat, dar hunii lui Attila i-au ajutat.
În forbalul românesc a fost un scor de mare mândrie. Acolo un hun a contribuit. Și aici este tot un hun. Avem doar ceea ce obținem prin luptă și muncă”, a declarat Laszlo Boloni.
Kelemen Hunor: „România trebuie să aibă un rol important în regiune”
Kelemen Hunor, candidatul UDMR la alegerile prezidențiale, a pledat pentru o Românie mai puternică în plan extern și a semnalat că țara noastră merită să fie membru cu drepturi depline în Schengen. Liderul UDMR a subliniat importanța unui stat mai suplu și riscurile aferente reformei administrative a României.
De altfel, reprezentanții UDMR din zona Transilvaniei și-au centrat discursul pe tema reorganizării administrative. Potrivit acestora, prezența UDMR la guvernare poate împiedica o decizie în defavoarea comunităților mici și a cetățenilor.
În plus, printre temele abordate de Kelemen Hunor s-a regăsit și problema emigrației și a depopulării, a declinului demografic. Potrivit recensământului din 2021, comunitatea maghiară numără doar 1,1 milioane.
„Am căutat împreună soluții. Vocea rațiunii este programul oamenilor. Este programul vocii rațiunii. Avem nevoie de o voce a rațiunii în Guvern, în Parlament, la Președinție.
Cerem respect din partea instituțiilor statului. Avem nevoie de un discurs corect: trebuie să spunem ce putem face și ce nu.
Am vorbit cu tinerii care s-au intors acasă. Din bugetul de stat avem nevoie de sprijin pentru familii. În 2023, în România s-au născut 156.000 de copii, un minim istoric. Anul acesta, în octombrie, încă nu erau născuți 100 de mii de copii.
Cea mai mare problemă e declinul demografic, suntem 1,1 de maghiari. Este mult, e puțin? Suntem o comunitate solidă, dar chinuiți de depopulare. Este și problema României, milioane de cetățeni trăiesc dincolo de granițe. Suntem o comunitate puternică, pe plaiul natal, aici suntem 1.100.000 de oameni. Trebuie sa actionăm!
Ideea este se readucem speranța. Oamenii să nu plece, dar să aiba condiții decente acasă. Statul a crescut pe spatele cetățenilor. Mai mult pentru cetățeni, mai puțin pentru stat, respect pentru maghiari!
Trebuie să ne opunem reorganizării administrative, prin care se desființează comunitățile locale și sunt sugrumate localitățile mici.
România trebuie să aibă un rol important în regiune, în Balcani, și să fie un jucător activ la periferia UE și NATO
Trebuie să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care sunt în Vest. De aceea cerem respect, nu avem nevoie de standarde duble. Exemplul Schengen - este inadmisibil să ne afirmăm interesele din postura „ghiocel”. România trebuie să spună cu capul sus că merită în Schengen. Ungaria este cel mai puternic susținător al aderării Romăniei la Spațiul Schengen și îi multumim pentru asta!
Avem rezultate bune la europarlamentare. Acum trebuie sa consolidăm rezultatul din vară. Este vorba de viitorul nostru comun”, a declarat Kelemen Hunor.
Întrebat dacă ar colabora cu Ilie Bolojan în calitate de premier, Kelemen Hunor a declarat că, în calitate de președinte al României, ar nominaliza primul-ministru din partea partidului cu cele mai multe mandate obținute în urma alegerilor parlamentare, în conformitate cu prevederile constituționale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: