Politică
Omul care a transformat Oradea va conduce România. Cine este Ilie Bolojan?
Ilie Bolojan, în vârstă de 55 de ani, devine președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis, marcând un parcurs politic remarcabil început de la cel mai jos nivel al administrației locale.
![Ilie Bolojan devine președinte interimar al României după un parcurs politic început în Aleșd cu un magazin ABC. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea](https://monitorulcj.ro/documente/stories//2025/02/12/67ac6ca0f178d_Ilie-Bolojan.jpg)
Născut în satul Birtin, comuna Vadu Crișului, absolvent al Liceului Emanuil Gojdu și al două facultăți la Universitatea din Timișoara - Mecanică și Matematică, Bolojan și-a început cariera politică în 1993, când s-a înscris în PNL, relatează Bihoreanul.
Între 1996-2004 a fost consilier local în Aleșd, unde deținea un magazin tip ABC. În acei ani, își transporta singur marfa de la București, iar într-o zi din 1996 a avut chiar un accident care l-a lăsat cu pieptul și o mână în ghips - ceea ce nu l-a împiedicat să meargă prin sate pentru campania CDR.
Cariera sa a luat avânt în 2005, când a devenit prefect al județului Bihor. În această funcție a declanșat o mică „revoluție" la serviciile de Pașapoarte și Permise, desființând ghișeele opace și introducând eliberarea în regim de urgență. Mai târziu, ca secretar general al Guvernului Tăriceanu (2007-2008), a refuzat vila de protocol, preferând să locuiască într-un apartament cu două camere lângă sediul Executivului.
De la prefect la președinte: Ascensiunea politică a lui Ilie Bolojan
Perioada cea mai cunoscută a carierei sale este cea de primar al Oradiei (2008-2020), unde a câștigat toate alegerile din primul tur. A transformat orașul prin proiecte majore de infrastructură, parcuri industriale și reabilitarea clădirilor istorice, făcând din Oradea un model de dezvoltare și atragere de fonduri europene. Din 2020, ca președinte al Consiliului Județean Bihor, a continuat în același stil, reducând personalul la jumătate și implementând șapte proiecte majore de infrastructură.
Deși a avut numeroși contestatari și s-a confruntat cu acuzații diverse - de la „e mai rău ca Ceaușescu" până la „persecutarea minorității maghiare" - Bolojan a rămas consecvent în stilul său de administrare, ignorând atacurile și concentrându-se pe proiecte.
CITEȘTE ȘI:
Prima mișcare a lui Bolojan după demisia lui Iohannis
„Dacă nu ai autoritate, nu poți să faci nimic. Dacă răspunzi la toate prostiile, nu mai ai timp să lucrezi", obișnuiește să spună.
Recent ales senator cu cel mai mare scor al PNL la nivel național (peste 36% în Bihor), Bolojan ajunge acum la conducerea țării într-un moment dificil, marcat de deficite bugetare și probleme în aparatul de stat. Mulți români speră că va reuși să aplice la nivel național principiile care i-au adus succesul în administrația locală.
În contrast cu majoritatea politicienilor de rang înalt, Bolojan are o avere modestă: un apartament de 65 mp în Oradea, o casă moștenită în Vadu Crișului, un Mercedes clasa A din 2017 și economii de 190.700 lei.
Cum a ajuns un bihorean de la un magazin ABC la conducerea țării
În plan personal, este divorțat din 2013 de Florentina, cu care are două fiice - una arhitectă, alta IT-istă. În prezent, are o relație cu Ioana, asistentă medicală la Spitalul CFR din Oradea.
Deși nu și-a dorit funcția de președinte, considerându-se mai degrabă „om de administrație", Bolojan va trebui acum să demonstreze că poate „face curățenie în țară și ordine în instituții" la fel cum a reușit în Oradea și în județul Bihor.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: