Politică

“Tabăra reformiştilor” nu şi-a impus modificările la Statutul PDL

<p>Convenţia Naţională a PDL va avea lor pe 14 şi 15 mai.</p>

Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) al PDL, reunit sâmbătă, a aprobat, cu unanimitate de voturi, convocarea Convenţiei Naţionale pentru zilele de 14 şi 15 mai, fiind adoptate şi modificări la statutul partidului, însă nu în forma propusă de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.

Voturile celor trei au fost, de altfel, singurele înregistrate împotriva modificărilor la statut. Macovei a susţinut că elaborarea unui cod de etică în cadrul partidului nu ar trebui amânată, fiindcă propunerea ca politicienii acuzaţi de fapte de corupţie trimişi în judecată să fie suspendaţi din partid este o chestiune ce ţine de credibilitate, ea acuzând “lipsa de responsabilitate” a colegilor din partid.


“Propunerile de integritate sunt pentru beneficiul PDL, nu al meu sau al lui Preda (europarlamentarul Cristian Preda - n.r.) individual. Nu ştiu de ce amânăm adoptarea acestor criterii şi de ce vom face la vară sau la toamnă un cod etic şi de ce nu acum, de ce nu s-a putut elabora până acum de această comisiei de statut şi etică”, a spus Monica Macovei.

Pe de altă parte, premierul Emil Boc a subliniat că mesajul care a reieşit “pe toate palierele” în urma reuniunii CNC este că partidul are nevoie de disciplină internă pentru a funcţiona. “Am câştigat din 2004 toate bătăliile electorale pentru că am reuşit să fim o echipă, una care ne-am bătut, în primul rând, cu adversarii politici, iar în interior ne-am spus ce am avut de spus şi am mers uniţi în marile bătăliile politice”, a subliniat Emil Boc.


Secretarul general Vasile Blaga a arătat şi el că “nu procurorul hotărăşte cine este vinovat, pentru că el este avocatul statului, ci judecătorul, când bate cu ciocanul în masă şi spune cine este vinovat”. “Ori respectăm această regulă pe care o dorim a fiecărui cetăţean român, ori, dacă vrem să facem declaraţii populiste doar de dragul de a fi în joc, putem să le facem”, a spus Blaga.

Totodată, senatorul Radu Berceanu a ţinut să îi transmită de la tribuna reuniunii europarlamentarului Cristian Preda că problemele interne ale partidului nu se rezolvă prin lupte pe bloguri.


 

Ce modificări s-au adus la statutul PDL



Potrivit modificărilor statutului, membrii PDL se vor putea autosuspenda pe anumite termene din această calitate, de asemenea, în cazul arestării preventive, suspendarea se aplică de drept.

Printre cele mai importante modificări ale statului se numără şi interdicţia de a deveni membru PDL dacă doritorul a fost nomenclaturist sau i s-a stabilit, printr-o hotărâre definitivă, calitatea de colaborator al Securităţii sau că a făcut poliţie politică.


Calitatea de membru al PDL se pierde, potrivit modificărilor la statut, prin retragere, radiere sau excludere dacă a fost condamnat penal, iar decizia nu poate fi contestată la niciunul dintre organismele partidului.

Regulamentul privind cariera politică şi codul etic al unui membru PDL vor fi elaborate de conducerea centrală a partidului, cu consultarea Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii, şi vor fi supuse aprobării Colegiului Director al partidului.

Candidaţii la şefia partidului îşi vor putea depune proiectul de moţiune cu 30 de zile înainte de Convenţia Naţională, iar nu 40 cât era stabilit în vechiul statut.

Candidaturile pentru posturile de prim-vicepreşedinţi şi secretar general al partidului vor fi individuale şi nu pe lista conducătorului de moţiune.

Membrii CNC au mandatat, de asemenea, cu patru abţineri, Colegiul Director Naţional să acorde individual, la solicitarea celor care vor candida la funcţia de preşedinte al PDL, o derogare de la condiţia de vechime (cinci ani) prevăzută în statut.

 

Boc: “Partidul nu poate funcţiona fără disciplină”


Dezbaterile din cadrul Consiliului Naţional de Coordonare (CNC) al PDL de sâmbătă au demonstrat, pe de o parte, că fiecare membru are posibilitatea de a-şi susţine punctul de vedere şi, pe de alta, că partidul, ca structură, nu poate funcţiona fără disciplină, a declarat, la finalul lucrărilor, preşedintele PDL, premierul Emil Boc.

“În privinţa echipei, nu cred că cineva are îndoială cu privire la valoarea acestui principiu care a stat şi care, sunt sigur, poate la sta baza succesului viitor al PDL. Am câştigat din 2004 toate bătăliile electorale, pentru că am reuşit să fim o echipă, una care ne-am bătut, în primul rând, cu adversarii politici, iar în interior ne-am spus ce am avut de spus şi am mers uniţi în marile bătăliile politice”, a subliniat Emil Boc. Preşedintele PDL a adăugat că mesajul care a reieşit a fost că este nevoie de disciplină: “Având democraţie, având echipă, ea nu poate funcţiona ca partid, ca structură, fără disciplină şi acesta este mesajul care a reieşit azi pe toate palierele”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter