Politică
PDL reclamă noul Cod al Insolvenţei la Avocatul Poporului şi comisarul Viviane Reding
Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat duminică, într-o conferinţă de presă, că PDL va trimite scrisori către Avocatul Poporului şi comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding, în care reclamă neregulile din noul Cod al Insolvenţei.
"PDL va trimite Avocatului Poporului o scrisoare prin care cere motivat să se verifice controlul de constituţionalitate. În egală măsură, PDL trimite o scrisoare către comisarul european Viviane Reding pe tema căluşului presei prin Codul insolvenţei. Dacă în urma acestor două demersuri, USL nu-şi retrage ordonanţa de guvern, atunci vom cere în Parlamentul României dezbatere urgentă pentru a discuta fisurile grave din prostul croit Cod al Insolvenţei. (...) Este grav că acest Guvern nu s-a consultat pe procedura de insolvenţă pe care dânşii o propun. Este păcat că dezbaterea are loc după ce ordonanţa de guvern a fost adoptată şi trimisă în Parlament", a spus Andreea Paul.
Ea a anunţat că, luni, în Biroul Politic Naţional al PDL, se va discuta dacă acest nou Cod al Insolvenţei va fi atacat la Curtea Constituţională.
Andreea Paul a mai spus că PDL reclamă şase puncte critice în Codul Insolvenţei, printre care: atacul împotriva economiei şi falimentul forţat al firmelor; neconstituţionalitatea Codului Insolvenţei pentru că încalcă principiul nediscriminării şi accesul la libera informaţie, prin imixtiunea în retragerea licenţei mass-media; Guvernul încalcă separaţia puterilor în stat pentru că nu face altceva decât să se substituie unei autorităţi independente de profil-CNA; procedura de lichidare este împotriva cumpărătorilor.
De asemenea, Andreea Paul susţine că procedura aplicată firmelor de stat intrate în insolvenţă ar trebui să fie utilizată şi în cazul firmelor private.
"Cea mai mare problemă a insolvenţei, când se termină cu faliment, este perioada foarte lungă în care se desfăşoară lichidarea firmei. Propunerea PDL este ca noua lege să prevadă o perioadă maximă pentru lichidare. La ora actuală lichidatorul îşi stabileşte un salariu uriaş pe lună şi stă şi valorifică bunurile companiei pe o perioadă de ani de zile. În realitatea, sumele încasate abia ajung de obicei pentru salariul lichidatorului", este un alt punct reclamat de PDL din Codul Insolvenţei, potrivit Agerpres.