Politică

Preşedintele ANI, Horia Georgescu: Mulţi parlamentari pun piedici Agenției Naționale de Integritate

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, spune că aleşii care se simt cu musca pe căciulă fac tot felul de propuneri legislative pentru a schimba legea de funcţionare a agenţiei. Declaraţia acestuia vine în contextul în care plenul Senatului a votat zilele trecute o parte din noii membri ai Consiliului Naţional de Integritate, iar propunerile opoziţei au fost respinse.

"Cu Parlamentul României există o relație instituțională care trebuie să funcționeze. Din păcate sunt foarte mulți parlamentari care inițiază proiecte legislative și urmăresc slăbirea ANI prin aceste intervenții legislative. Noi suntem consultați, ne exprimăm punctul de vedere, l-am făcut și public, dar niciunul dintre aceste proiecte nu este menit să întărească instituția noastră și cred că în Parlament ar trebui să existe mai multă integritate", a spus Horia Georgescu, potrivit digi24.ro.

Horia Georgescu nu are încredere nici în membrii noului consiliu de integritate.


"În mass media s-a vehiculat că unii membri propuși sunt verificați de ANI. Cred că este o chestiune de bun simț, dacă știu că sunt verificate de ANI, să se retragă. Noi am trecut prin momente dificile cu primul Consiliu Național de Integritate, care avea o abordare politică și a intervernit direct, prin unii membri, în dosare gestionate de instituția noastră", a mai spus Georgescu.

Unii parlamentari îl susţin pe şeful ANI.


Alina Gorghiu, deputat PNL, membru în comisia juridica a Camerei Deputaților: "Noi, ca opoziție, de fiecare dată am susținut conservarea atribuțiilor pe care ANI le are. Dacă vă uitați în raportul pe justiție, de fiecare dată ni se reproșează același lucru, că se încearcă diminuarea atribuțiilor, lucru pe care nu îl dorim și să sperăm să avem un consens în acest scop."

Bogdan Ciucă, președinte al comisiei juridice a Camerei Deputaților: "Temerile trebuie luate în seamă și analizate, dar eu nu știu ce numiri s-au făcut."


Mai mult, şeful Comisiei Juridice a Senatului, Cătălin Boboc, spune că un cod al integrităţii ar rezolva aceste probleme: "Fiecare grup politic să-și asume propunerile pe care le face și să facă aceste propuneri ținând cont de toate aspectele, integritate, moralitate. Plenul senatului dă un vot politic, se exprimă mai mult tehnic".

Vă reamintim, cei nouă membri titulari şi nouă membri supleanţi au fost votaţi individual, prin votul secret electronic al senatorilor, pentru un mandat de patru ani.


Faţă de propunerea făcută de Comisia juridică, în urma audierilor, plenul Senatului a respins numirea persoanelor propuse de PDL pentru poziţia de membru titular şi membru supleant, respectiv a clujencei  Cynthiei Curt şi a Cristinei Trăilă.

abonare newsletter