Politică

Ponta îi „întoarce” ordonanţa lui Oprea. „Nu am fost de acord cu majorarea salariilor demnitarilor”

La o zi după ce Guvernul sub conducerea interimarului Gabriel Oprea a adoptat ordonanţa privind majorarea salariilor demnitarilor, întors la Palatul Victoria, Victor Ponta anunţă că „va întoarce” actul normativ, cu care susţine că nu a fost de acord, urmând ca acesta să intre în vigoare odată cu legea salarizării bugetarilor. Gabriel Oprea spune că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparţinut Guvernului şi lui Victor Ponta”, el spunând că Ponta şi Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că preşedintele va susţine ordonanţa.

sursa foto aktual24.ro sursa foto aktual24.ro

„Ordonanţa cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la preşedinte şi prim ministru decât odată cu bugetarii. Aşa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare şi să amânăm până la creşterea salariilor bugetarilor”, a declarat premierul într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”,  de la B1 TV, citat de gândul.info.

Anunţul lui Ponta a venit după ce, anterior, în emisiunea TV, consilierul prezidenţial Dan Mihalache a afirmat că nu preşedintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor.


El a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susţin "surse din PSD", şi anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizaţiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că preşedintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remuneraţie corespunzătoare importanţei lor în stat.

Referitor la informaţiile neoficiale privind faptul că Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost întrebat în emisiune, Mihalache a afirmat că "unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informaţii, pentru a pasa responsabilitatea".


El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuţia pe această temă este mai veche şi că şi Ponta ştia de această iniţiativă, chiar premierul trimiţând Preşedinţiei, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Mihalache a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ "poate fi discutabilă" şi că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuţiile cu Preşedinţia fiind doar informale deoarece decizia politică aparţine Guvernului şi Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele să nu perpetueze în populism şi demagogie şi să susţină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici şi să vină la serviciu cu bicicleta.


La scurt timp după aceste afirmaţii, Ponta a intervenit telefonic şi a afirmat că s-a săturat "de jocuri de doi bani pentru imagine", că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizaţiilor şi că Guvernul va amâna creşterea dacă şeful Cancelariei prezidenţiale se delimitează de acest demers.

"Eu ştiam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanţă în absenţa mea şi am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat şi Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toţi bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înţeles eu greşit şi că domnul Iohannis nu ştia nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta - deşi ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache - atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalţi bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit", a spus Ponta.


”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea vineri.

El a spus că miercuri dimineaţă, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanţa, iar premierul ”a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ”.


”Miercuri dimineaţa, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere - iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

Întrebat dacă îl mai susţine pe Victor Ponta la guvernare, Gabriel Oprea a răspuns: ”Îl susţin, ca şi până acum, pe Victor Ponta, preşedinte al PSD şi prim-ministru al României”.

Oprea: Îmi asum responsabilitatea pentru ordonanţă

În ultima şedinţă pe care a condus-o ca premier interimar, sub semnătura lui Gabriel Oprea a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia salariile demitarilor urmau să fie majorate începând cu luna august.

Potrivit actului normativ asumat oficial de Oprea, trebuiau să crească indemnizaţiile preşedintelui, prim-ministrului, miniştrilor preşedinţilor Parlamentului, şefului ICCJ şi şefilor de servicii de informaţii., în total 48 de funcţii de demnitate publică.

„Nu ne putem preface că este normal ca un preşedinte un preşedinte de ţară europeană să primească la sfârşitul lunii aproximativ 1500 de euro”, a declarat Oprea, adăugând că  „am avut miniştri cu salarii mai mici decât subordonaţii lor”.

„Sunt convins că o creştere a salariilor va atrage competenţa, va genera o profesionalizare a actului administrativ, inclusiv servicii publice mai bune şi mai eficiente pentru cetăţeni”, a spus Oprea, dând exemplul Justiţiei care este eficientă şi datorită gradului de salarizare mai mare decât în celelate instituţii.

Cât priveşte celelalte salarii din sectorul public, acestea vor fi majorate până la finalul anului. „Până la finalul acestui an vom avea creşteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de ministerul muncii care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca şi responsabilităţile sale”, a spus Oprea.

Premierul interimar a susţinut că salarizarea personalului din sectorul public nu este un act populist, „ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României”.

abonare newsletter