Politică

Preşedintele UDMR la Cluj. Ce spune despre alegerile anticipate şi protestele din ultima săptămână

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la Cluj, că evenimentele din ultima săptămână "pot să schimbe radical relaţiile politice din această ţară".

sursa foto punctul.ro sursa foto punctul.ro

"Evenimentele din ultima săptămână, ne place sau nu ne place, pot să schimbe radical relaţiile politice din această ţară. Trebuie să înţelegem şi să vedem aceste lucruri în mod foarte clar. Cu toţii trebuie să înţelegem acest lucru, mai ales aceia care se ocupă zi de zi, ca profesie, de aceste lucruri. Trebuie să înţelegem că aceste lucruri au avut nişte preliminarii, nişte antecedente şi putem să anticipăm de pe acum că aceste evenimente vor avea consecinţe foarte serioase", a declarat Kelemen Hunor, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, întrunit sâmbătă la Cluj.

Declaraţia a fost făcută după ce toţi cei 142 de membri ai UDMR prezenţi în sală au ţinut un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la clubul "Colectiv".


Liderul UDMR a afirmat în continuare că este evident că era post-comunistă se încheie şi o nouă etapă începe în România, iar societatea are nevoie de o schimbare de paradigmă.

"Societatea reacţionează în mod foarte nervos, este vorba despre acei nervi care se exprimă, acei oameni au ieşit în stradă, sunt oameni revoltaţi şi acele sentimente de revoltă pot foarte uşor să degenereze şi totul se pare a fi, din această prismă, alb sau negru. Acest lucru nu este bine, nu putem clădi o societate pe aceste sentimente. Trebuie să sprijinim acele sentimente bune care urmează să schimbe în bine societatea. Trebuie să muncim pentru a face din România şi societatea românească una mai bună", a spus Kelemen Hunor, care a subliniat, în discursul său, că este evident faptul că asistăm la o criză socială profundă şi nu doar la o criză guvernamentală, care ar fi putut fi rezolvată prin soluţii politice.


Liderul UDMR susţine că, de data aceasta, soluţiile trebuie să ţină cont de doleanţele şi nemulţumirile societăţii, de aşteptările ei, dar nu trebuie trecut cu vederea faptul că în România există un sistem de instituţii democratice. El a vorbit şi de necesitatea unui contract cu societatea pentru sprijinirea, cu prioritate, a Educaţiei şi Sănătăţii, domenii necesare bunei funcţionari a comunităţii.

Kelemen Hunor a reluat sâmbătă şi ideea alegerilor anticipate şi comasarea alegerilor locale de anul viitor cu cele parlamentare. De asemenea, liderul UDMR a vorbit de necesitatea concentrării în viitorul apropiat pe desemnarea unui Guvern care să rezolve o serie de probleme stringente pentru România, precum bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare şi pregătirea alegerilor de anul viitor.


"Este nevoie de un compromis din partea partidelor politice care trebuie să accepte că nu lupta pentru putere este cea mai importantă. Este pe plan secundar sau nici nu contează, pentru că în momentul de faţă trebuie să avem un Guvern care trebuie să stea în fruntea ţării. Să avem un Guvern democratic, un premier care să-şi aleagă membrii cabinetului, să pregătească bugetul pe 2016, să gestioneze şi problematica legii electorale şi să pregătească alegerile pentru anul viitor", a mai spus liderul UDMR.

La Cluj-Napoca are loc sâmbătă şedinţa de reconstituire a Consiliului Reprezentanţilor Unionali. Întrunirea a debutat cu raportul politic al preşedintelui Kelemen Hunor şi este urmată de prezentarea raportului de activitate pentru patru ani a CRU, respectiv adoptarea regulamentului de desemnare a candidaţilor la alegerile locale din 2016. Pe ordinea de zi a şedinţei se află, de asemenea, alegerea noului preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Unionali.

abonare newsletter