Politică
De ce americanii au alegerile marți? Date și curiozități despre votul din SUA
Procesul electoral american - unic în lume - este fascinant prin particularitățile lui, care au dat naștere, de-a lungul vremii, unor situații inedite. Iată câteva date, cifre și curiozități.
Cel mai neinspirat slogan de campanie din istorie i-a aparţinut lui Al Smith, care se opunea Prohibiţiei. Pentru a-şi arăta susţinerea pentru vânzarea de alcool, el le-a promis alegătorilor: “Votaţi pentru Al Smith şi el vă va face visurile umede să devină realitate”.
Singurele alegeri “curate” din istoria alegerilor SUA au fost, probabil, cele din 1789, când George Washington nu a avut contracandidat. Partidele politice nu fuseseră create încă în Statele Unite. El a câştigat 100% din voturi.
George Washington şi-a cheltuit la un moment dat tot bugetul de campanie, 160 de galeoni, pentru a servi potenţialii alegători cu băutură.
Hillary Clinton e prima femeie care ajunge în finala pentru Casă Albă din partea unui mare partid, dar nu e nicidecum prima femeie care candidează la preşedinţia Statelor Unite. Premiera avea să o marcheze în urmă cu aproape 150 de ani Victoria Woodhull. În 1872.
De câteva ori, în istoria alegerilor americane, rezultatul a fost la mustaţă. Şi în cel puţin un caz Camera Reprezentanţilor a decis prin vot cine să fie preşedinte. În 1876. Din cauza disputelor din câteva state şi a acuzaţiei că unul dintre electorii din Oregon nu era eligibil, niciunul dintre candidaţi nu a reuşit să obţină din prima cele 185 de voturi ale electorilor de care era nevoie pentru a câştiga. Congresul a decis formarea unei comisii electorale. La capătul unor lungi negocieri, candidatul republican a fost ales.
În anul 2000, Al Gore îşi recunoştea înfrângerea în faţa lui George Bush junior. Avea să afle, însă, chiar atunci, în noaptea alegerilor, că în statul decisiv Florida îi despărţeau doar câteva sute de voturi. La 3 dimineaţa, Al Gore l-a sunat pe Bush să-i spună că nu renunţă şi va duce lupta până la capăt. A fost unul dintre cele mai disputate scrutine. Democraţii au cerut să fie renumărate voturile din statul Florida. După o încordată şi rapidă dispută în justiţie, o sentinţă favorabilă şi una nu, Curtea Supremă le-a respins cererea şi George Bush junior a fost confirmat în funcţie. Al Gore avea o jumătate de milion de voturi în plus, dar cinci electori în minus. De 112 ani nu se mai întâmplase aşa ceva.
Donald Trump e un traseist politic chiar şi după standardele româneşti. Câţi ştiu că republicanul care candidează acum la Preşedinţie a fost aproape un deceniu democrat? Iar când era democrat a susţinut un candidat la Preşedinţie republican? E greu de refăcut firul afilierilor politice ale magnatului, dar ştim că la sfârșitul anilor 80 era republican sadea. În 1999, însă, Donald Trump trece la Partidul Reformator şi chiar încearcă o candidatura la Preşedinţie, pentru că doi ani mai târziu să facă saltul în tabăra democraţilor.
Hillary Clinton a aşteptat opt ani nominalizarea pentru Casă Albă. Prima încercare o făcea în 2008, când democraţii îl preferau însă drept candidat pe Barack Obama. Acum ea are susţinerea fostului adversar, aflat la al doilea mandat. Dar primul preşedinte american în funcţie care a îndemnat şi sprijinit o femeie să candideze la funcţia supremă a fost Dwight Eisenhower. În 1960, aşadar acum mai bine de 50 de ani, el o susţinea pe Oveta Hobby.
În 1845, când au stabilit data alegerilor, americanii şi-au propus să le fie cât mai convenabil, ei fiind, în cea mai mare parte, agricultori. Să nu fie nici zi de mers la biserică, nici zi de târg... marţea era perfectă! Între timp, însă, America s-a schimbat. Şi marţea tocmai asta este, o zi de lucru. Încercările de a face din ziua alegerilor zi liberă în toate statele, Ziua Democraţiei, au eşuat... Chiar recent... O dată, în 2005. A doua oară în urmă cu doi ani. Î
Preşedinţii americani aleg pe ce Biblie sau pe ce altă carte vor să depună jurământul în ziua inaugurării. Preşedintele Barack Obama a ales două Biblii: Biblia lui Lincoln şi Biblia lui Martin Luther King Jr.
Astronauţii americanii de pe Staţia Spaţială Internaţională pot vota la alegeri, prin e-mail securizat.
În Kentucky şi Carolina de Sud este ilegal să bei alcool în ziua alegerilor.
Continuarea aici.