Politică

UPDATE Deputaţii au modificat Codul Penal. Sintagma "Conflict de interese", înlocuită. Cum au votat deputaţii clujeni

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul Penal, înlocuind sintagma "Conflictul de interese" cu "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi eliminând trimiterea la articolul 301 din articolul 308.

UPDATE

După votul de ieri deputaţii au mai dat practic undă verde încă unui proiect pentru cei cercetaţi pentru conflict de interese. Iniţiativa face parte dintr-o serie întreagă de iniţiative care vizează codul penal şi de procedura penală, rămase în sertarul Comisiei Juridice - peste 20 - după o şedinţă din iunie 2015. În timp ce social democraţii au susţinut de la început că sunt necesare clarificări, liberalii (cel puţin unii dintre ei) spun că se va ajunge la abuzuri.

“Am votat pentru înlocuirea acestei sintagme de conflict de interese, cred că trebuiau făcute anumite clarificări, Astfel, articolul 301 din Codul Penal denumit Conflict de interese devine acum Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, a declarat deputatul PSD Cristina Burciu.


“Am votat împotriva modificărilor aduse la sintagma conflictului de interese De altfel au fost mult mai multe modificări. Practic au redefinit conflictul de interese şi au dat o altă interpretare. Interesul a fost încadrarea în această modificare a câtorva indivizi, deci iar un proiect cu dedicaţie pentru câteva persoane”, a declarat deputatul PNL Adrian Oros.

“Sub pretextul armonizării legislaţiei penale, majoritatea PSD ALDE UDMR au decis să desfiinţeze de fapt definiţia conflictului de interse. Asaltul nu a început acum, ci odată cu OUG 79, celebra ordonanţă de urgenţă  dată în timpul ministeriatului lui Vlad Voiculescu care definea spre exemplu conflictul de interese în zona managementului spitalelor. Primul asalt l-au dat cei din PSD atunci, când practic au scos din OUG definirea conflictului  de interese. Din păcate sunt foarte mulţi colegi din PNL care în mod tacit încurajează aceste modificări abuzive în domeniul legislaţiei penale”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.


----------------------------------------------------------------------------------------------

ŞTIREA INIŢIALĂ

Astfel, articolul 301 din Codul Penal denumit "Conflictul de interese", în prezent, devine "Folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane" şi prevede la alineatul 1, că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani", potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor.


Dispoziţiile amintite nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative; exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

În forma adoptată, articolul 308 - Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane, din Codul Penal prevede că „Dispoziţiile art.289 - 292, art.295, art.297 - 300 şi art.304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art.175 alin.(2) ori în cadrul oricărei persoane juridice”, eliminându-se astfel trimiterea la articolul 301 din conţinutul articolul 308.


Proiectul de lege a fost votat cu 187 de voturi "pentru", 71 "împotrivă" şi 6 abţineri.

USR a votat împotriva proiectului de lege, susţinând că adoptarea acestui proiect reprezintă "un pas înapoi".


Camera Deputaţilor este for decizional.

abonare newsletter