Politică

Lider al Partidului Democrat European Catalan, la Cluj: Situația în Catalonia e fără precedent pentru o țară democrată

Marc Gafarot i Monjó, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Cluj, că starea în care se află astăzi Catalonia se apropie foarte mult de timpurile dictaturii franchiste.

Lider al Partidului Democrat European Catalan, la Cluj: Situația în Catalonia e fără precedent pentru o țară democrată sursa foto kronika.ro Lider al Partidului Democrat European Catalan, la Cluj: Situația în Catalonia e fără precedent pentru o țară democrată sursa foto kronika.ro

Prezent în România pentru câteva zile, el a susținut la Cluj-Napoca o conferință de presă, la invitația Partidului Popular Maghiar din Transilvania, în care a vorbit despre situația actuală a regiunii Catalonia, pe care a asemănat-o cu cea din perioada lui Francisco Franco, general și om politic care a condus Spania între 1939 și 1975, și care a ajuns la putere în urma unui război civil sângeros, petrecut între 1956 și 1939.

"Situația din Catalonia este fără precedent pentru o țară democrată. Mulți dintre cei care sunt mai în vârstă spun că seamănă cu vechiul regim al lui Franco, care era unul dictatorial, din cauza lipsei libertăților. Situația este total fără precedent pentru că președintele nostru catalan (n. red. — Carles Puigdemont), care, în treacăt fie spus, este căsătorit cu o româncă, s-a refugiat și trăiește acum în Belgia, unde așteaptă examinarea ordinului de extrădare emis de autoritățile spaniole. În plus, opt membri ai cabinetului său, miniștri în guvernul său, șase bărbați și două femei, sunt în închisoare, iar alți doi activiști sunt de asemenea închiși în închisorile spaniole. Ceea ce ne face să concluzionăm că ne aflăm sub o stare de violare a drepturilor democratice", a declarat Marc Gafarot i Monjó.


Acesta a amintit că, la organizarea referendumului din octombrie, au avut loc ciocniri violente fără precedent între poliție și civilii care au participat la vot.

"Din păcate, acest referendum a fost boicotat de poliția spaniolă și au avut loc violențe fără precedent între poliție și civili, care au fost demonstranți nevinovați. Asta arată că Spania are o problemă nu doar cu Catalonia, ci cu drepturile civile", a afirmat politicianul catalan.


Marc Gafarot i Monjó este de părere că Spania, care este membru al UE de 30 de ani, timp în care multe lucruri bune s-au întâmplat în această țară, a ales, din păcate, 'calea' Turciei, îndreptându-se către modelul de politică al președintelui Erdogan, în loc să aleagă modelul european, al Marii Britanii.

"Din păcate pentru cataloni, dar și pentru spanioli, Spania urmează drumul Turciei, politica lui Erdogan. Asta este foarte trist, pentru că Spania este parte a UE de 30 de ani. Multe lucruri bune s-au întâmplat în acest timp în Spania. Noi nu avem nimic cu poporul spaniol, care este minunat, dar avem multe împotriva elitei politice spaniole, a sistemului politic, pentru că se îndreaptă împotriva interesului național al Cataloniei și a valorilor ei. Spania ar fi putut urma exemplul Marii Britanii, care s-a adresat populației în ceea ce privește independența Scoției. Primul ministru a acceptat și a susținut lansarea referendumului. La acel referendum, cei mai mulți dintre oameni, reprezentând o minoritate, au votat ca Scoția să rămână în Marea Britanie. Asta e, este cinstit. Scoțienii trebuie să fie cei care decid asupra soartei lor. Dar Spania, din păcate, a luat calea Turciei în a nega drepturile poporului catalan. Și a făcut-o într-o manieră de o violență fără precedent", a spus Marc Gafarot i Monjó.


Acesta a explicat că liderii catalani sunt dezamăgiți și de reacția UE față de problemele acestei regiuni, deoarece a avut o 'reacție slabă', părând că 'acordă atenție doar când este sânge pe străzi'.

"Dar nu vreau să arunc toată vina pe UE. Cred că mai avem o șansă pe 21 decembrie, când catalanii sunt chemați la vot. Cred că vor fi alegeri legitime, iar partidele politice catalane vor participa la acele alegeri și este o bună ocazie pentru poporul catalan să arate că susține democrația și valorile ei, pacea, și să arate lumii că o majoritate a votanților catalani încă vor vota pentru independență", a mai spus Marc Gafarot i Monjó.


(Agerpres)

Etichete: catalonia
abonare newsletter