Politică

Președintele ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu: “Câte spânzurători sunt prea multe, stimați oficiali?”

De la „mitingul diasporei” din 10 august au trecut suficiente zile pentru ca oricine să fi văzut faptele, măcar cele filmate și disponibile public: violențele asupra și din partea jandarmilor, sticlele incendiare, gazele, tunurile de apă, răniții din ambele tabere și o persoană decedată la câteva zile după proteste – acuzându-se violența de acolo ca un factor agravant.

Violențe pentru 10 august fuseseră anunțate cu mult înainte, explicit, de către unii protestatari – inclusiv anunțând scopul: răsturnarea autorităților. Ce ați făcut pentru a le preveni, stimați oficiali? Un cordon de jandarmi - dintre care unii care să părăsească dispozitivul și să comită abuzuri? Apeluri la participanții pașnici, să se disocieze de violențe? Unde au fost restul autorităților și instituțiilor oficiale ale statului? Câte violențe trebuia să comită un „protestatar” pe stradă pe criterii politice în lunile premergătoare, pentru a se înțelege unde va ajunge? Câte spânzurători, pistoale, arme albe sau chemări solemne la moarte trebuie să fluture „online” un „protestatar” pentru a se înțelege unde se poate ajunge?

Inacțiunea oficialilor– până la cel mai înalt nivel, al președinției CSAT, a fost în opinia noastră iresponsabilă. Sângele celor răniți în 10 august este pe mâinile acestor oficiali și ale altora care de multă vreme au ignorat sau stimulat curentul de violență publică din societatea noastră. Este acel curent care de ani de zile se manifestă prin amenințări cu moartea sau cu alte violențe, trecute prea ușor cu vederea sau tratate ca „spirit civic” ori ca „umor” câtă vreme erau îndreptate împotriva „politicienilor” din „cealaltă tabără”, a „ciumei”. Câte spânzurători trebuia să vedeți fluturate în piața publică de susținătorii dvs. pentru a înțelege că nu e în regulă și că s-ar putea ca unii să le ia în serios? Lângă câte afișe celebrând moartea violentă sau violul asupra ceea ce credeți că sunt „penali” trebuia să stați ca să înțelegeți că nu e în regulă? De câte voci incantând o amenințare cu viol oral e nevoie, ca s-o înțelegeți așa cum e și să n-o mai numiți „spirit civic” sau „mesaj critic”? La câte insulte folosite în loc de argumente credeți că e legitim să apelați? Când veți opri această sarabandă care celebrează de ani de zile violența publică?


Dacă până și președintelui României, sau procurorului general, sau serviciilor de informații, sau liderilor opoziției democratice, li se pare că violul oral sau simularea spânzurării adversarilor sunt „mesaje civice critice”, nu e de mirare că mulți cetățeni au ales să rămână la mitingul din 10 august chiar și după declanșarea violențelor. S-a spus că rămânând acolo „și-au asumat” riscurile. Da, și le-au asumat, dar pe informații false primite de la oficiali ai statului român și pe încurajarea tacită sau explicită din partea lor la răsturnarea guvernului cu argumentul că altfel... „țara se prăbușește” – iar când țara „se prăbușește” desigur că niciun sacrificiu nu e prea mare – iar regulile decenței se suspendă. Sau...?

În 10 august s-au întâmplat infracțiuni și au avut de suferit fizic și emoțional oameni din ambele tabere. Imaginea României în ochii investitorilor și ai băncilor care stabilesc dobânzi pentru populație și economie... nu are cum să fi beneficiat nici ea - cu costuri pe care le plătim toți. Sângele victimelor e pe mâinile tuturor celor care nu am acționat eficient pentru a preveni acele fapte. Aceste violențe vor deveni imposibile doar atunci când și oficialii (fie ei „șeful statului”, servicii de informații, minister de interne, putere judecătorească, magistrați, profesori sau altceva) vor înțelege să nu mai tolereze și mai ales să nu mai încurajeze mesajele violente. România poate progresa numai prin soluții și alternative solide/credibile/argumentate, nu mărginind discursul la „ciumă”, „moarte corupților”, sau îndemnuri la viol ori alte violențe. Câte spânzurători fluturate în piața publică sunt prea multe? Răspunsul nostru e simplu: una; chiar și una e prea mult. Chiar și un singur mesaj incitând la moarte sau la viol e prea mult.


Ne veți întreba poate: „bine, dar corupții și incompetenții? Câți trebuie să fie ca să vi se pară prea mulți?” Răspunsul nostru e același: chiar și unul e prea mult. Așa că vă întrebăm din nou: câte spânzurători sunt prea multe ca să (vă) opriți acest discurs violent și să nu-l mai tolerați din partea susținătorilor dvs? Câte, stimați oficiali ai statului român? Câte, stimați „politicieni” care doriți puterea?

Președinte ALDE Cluj-Napoca, Radu Silaghi-Dumitrescu

abonare newsletter