Politică
Prevederile contestate de ONG-uri la Legea spălării banilor, adoptate de Camera Deputaților. La a doua încercare. Care au fost solicitările organizaţiilor.
40 de organizații neguvernamentale au solicitat Camerei Deputaților, printr-o scrisoare, să nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.
Modificările la Legea pentru combaterea spălării banilor au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaților, după ce au fost supuse de două ori la vot. Prima dată, proiectul a căzut, lipsindu-i două voturi, prilej ca reprezentanții opoziției să tragă concluzia că PSD-ALDE nu mai dețin majoritatea necesară adoptării legilor.
Respinsă, iar apoi adoptată
Iniţial, legea a fost respinsă, înregistrându-se 163 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” şi 4 abtineri. Ulterior, când votul a fost reluat, legea a fost adoptată cu 170 de voturi „pentru”, 70 „împotrivă” şi o abţinere, scrie digi24.ro.
Întrebat în legătură cu această situaţie, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus: „E o porcărie!”. El precizat ulterior că se referă la vot în sine, nu la lege sau la Directiva europeană care trebuia aplicată prin adoptarea ei.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu înțelege motivele supărării opoziției și ONG-urilor și a spus că s-a impus reluarea votului deoarece nu toți colegii au apucat să voteze.
Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel încât legea va merge la promulgare.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților conține mai multe prevederi controversate și criticate de organizațiile nonguvernamentale. Una dintre ele stabilește ca ONG-urile - toate cu excepția organizațiilor minorităților naționale - să fie obligate să raporteze toţi beneficiarii finali, adică toate persoanele care primesc ajutor financiar din partea acestor organizaţii.
Săptămâna trecută, când deputații juriști au discutat proiectul de lege, s-a decis și interzicerea emiterii de acțiuni la purtător, iar acțiunile emise anterior intrării în vigoare a legii să fie convertite în acțiuni nominative în termen de cel mult 18 luni.
Liberalii vor sesiza Curtea Constituţională în legătură cu proiectul de lege privind combaterea spălării banilor.
Solicitările celor 40 de ONG-uri
Cu o zi înaintea votului, cele 40 de organizații neguvernamentale au solicitat Camerei Deputaților – inclusiv membrilor UDMR și celorlalte minorităţi naţionale – să nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în forma actuală, printr-o scrisoare deschisă publicată ieri, 24 octombrie.
“Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare. În corpul acestui proiect de lege au fost introduse prevederi care nu au ca scop prevenirea spălării banilor, ci blocarea activității asociaţiilor şi fundaţiilor din România”, spuneau reprezentanţii organizaţiilor.
Mai jos, în ataşament, puteţi citi scrisoarea în care semnatarii expun argumentele solicitării lor.