Politică

Alin Tișe insistă să facă Spitalul Regional de Urgență. “Cerem înlocuirea Ministerului Sănătății din schema de finanțare”

Consiliul Județean Cluj cere înlocuirea Ministerului Sănătății ca autoritate eligibilă pentru depunerea proiectului Spitalului Regional de Urgență cu județul Cluj pentru atragerea banilor europeni.

“Comisia Europeană oferă județului Cluj o soluție pentru a merge mai departe în realizarea spitalului regional de urgență, proiect pe care nu îl vom abandona indiferent de greutățile politice pe care le întâmpinăm în relația cu Guvernul României. În răspunsul primit recent de la Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, se admite faptul că Programul Operațional Regional poate fi modificat în cursul perioadei de programare, la cererea autorităților naționale. Altfel spus, Consiliul Județean Cluj poate solicita Guvernului României să declare Consiliul ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului regional de urgență, adică beneficiar în locul Ministerului Sănătății”, arată forul județean într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, Alin Tișe, președintele instituției, va cere consilierilor în următoarea ședință a Consiliului județean “să își însușească solicitarea, astfel încât demersul să fie unul unitar, considerând, astfel, că sănătatea nu are culoare politică”.


“Documentul va fi prezentat în ședință publică și va solicita modificarea POR 2014 – 2020 în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. De asemenea, ținând cont de importanța proiectului, voi solicita și consiliilor județene din regiunea de Nord-Vest să sprijine demersul nostru. Fiind al doilea centru universitar al țării în care funcționează 5 spitale județene, cu o structură de 45 de clădiri separate care îndeplinesc împreună funcțiile unui spital regional unic cu 3.100 de paturi, județul Cluj rămâne zona eligibilă pentru realizarea acestei investiții majore”, transmite Tișe.

În noiembrie anul trecut, Alin Tișe a transmis Comisiei Europene o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul administrativ județean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgență de la Cluj.


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a replicat, reprezentanţilor Consiliul Judeţean Cluj, în legătură cu construirea din fondurile proprii a unui spital regional, insistând că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României.

Sorina Pintea le-a cerut celor de la Consiliul Judeţean Cluj să se ocupe, în schimb, de spitalul de pediatrie pe care îl au în subordine, despre care spune că are "referinţe nu tocmai plăcute".


"Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii", a declarat ministrul Sănătăţii.

Ministrul s-a arătat surprins de intenţia anunţată de reprezentanţii CJ Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a dat asigurări că vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.


În 2013, pe când era senator, Alin Tişe se lăuda că va depune un proiect de lege prin care va solicita alocarea sumei de 150 de milioane de euro din fondul de rezervă al Guvernului pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Declaraţiile sale au rămas simple promisiuni.

Proiectul de construire a unui spital regional de urgenţă a fost lansat în mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj al liberalului Marius Nicoară, începând din 2004, fiind vorba de o unitate care să deservească judeţele din Regiunea de Nord-Vest.


În 2011, în primul mandat la șefia Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe vedea finalizarea spitalului în cinci ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter