Politică

Orbán Viktor, la Cluj-Napoca: „Încurajez maghiarii din Transilvania să voteze UDMR!” România merită să intre în Schengen, spune premierul maghiar

Aflat în vizită în Transilvania la invitația lui Kelemen Hunor, premierul ungar s-a întâlnit, miercuri, cu studenții de la universitatea clujeană Sapientia, apoi a luat masa alături de o delegație a reprezentanților UDMR în administrațiile locale.

Sosit la conferința de presă cu circa o jumătate de oră întârziere, prim-ministrul Ungariei a vorbit în fața jurnaliștilor despre programul său în Transilvania, despre relația politică cu UDMR și Partidul Popular European (PPE), dar și despre relațiile dintre România și Ungaria, despre care a spus că nu se ridică la nivelul colaborărilor pe care vecinii de la vest le au cu slovacii, sârbii sau croații.

„Având în vedere că FIDESZ are o colaborare strategică cu UDMR și suntem în prag de alegeri europarlamentare, am acceptat invitația domnului președinte (n.red. Kelemen Hunor) să petrecem puțin timp înainte și după Summit-ul de la Sibiu, să încurajăm împreună maghiarii din România să meargă la vot. Alegerile europarlamentare sunt o oportunitate serioasă pentru poporul maghiar, popor care trăiește pe teritoriul a mai multor țări. Trebuie să existe reprezentare pentru maghiari la nivel european, tocmai de aceea, pe lista FIDESZ-KDNP, se află și maghiari din Serbia și Ucraina, țări care nu sunt în Uniunea Europeană. Aș dori să-i încurajez pe maghiarii din Transilvania să voteze UDMR, neținând cont de cetățenia dublă, așa este corect din punctul de vedere al maghiarimii!”, a declarat Orbán, la Cluj-Napoca.


Președintele UDMR, Kelemen Hunor a spus că „cea mai naturală acțiune posibilă este de a-i ajuta pe alții”, tocmai de aceea alegerile europarlamentare reprezintă un prilej potrivnic pentru a întări relația dintre UDMR și FIDESZ. Acesta a dezvăluit că, în ciuda autosuspendării FIDESZ din cadrul PPE, Uniunea nu va părăsi barca Partidului Popular European, dorind să puncteze că „UDMR se axează pe reforme europene bazate pe principii creștin-democrate, conservative”.

„Uniunea Europeană se află în fața unui punct de cotitură, schimbările ne vor afecta pe toți, români, maghiari. După multe decenii, în sfârșit am găsit un loc unde putem reprezenta interesele maghiare, iar acesta este Parlamentul European. Nu promitem minuni, dar am pornit pe un drum și îndemnăm comunitatea să meargă la vot, românul să rămână român, maghiarul să fie maghiar, Transilvania să prospere, iar noi să ne putem păstra identitatea aici, acasă”, a afirmat Kelemen.


Relațiile Ungariei cu România, mai rele decât cele cu sârbii, slovacii și croații!

Premierul ungar a ținut să mulțumească României pentru modul în care gestionează granițele externe, afirmând că, în baza ultimilor patru ani petrecuți în slujba apărării integrității Uniunii Europene, țara noastră merită să adere, în sfârșit, la Spațiul Schengen.

„Vreau să mulțumesc României că își apără granițele externe! În ultimii patru ani, România și-a apărat cu succes granițele, a fost important nu doar pentru România, ci și pentru Ungaria. România a arătat, în vremuri grele, că este în stare să apere Europa, nu este o chestiune filosofică, România merită să fie în Spațiul Schengen”, a punctat premierul.


Cu toate acestea, Orbán Viktor este încă nemulțumit de colaborarea dintre autoritățile maghiare și române, oferind exemplul colaborării înfloritoare cu celelalte state vecine, Slovacia, Serbia sau Croația. Acesta speră, totuși, ca relația dintre Ungaria și România să atingă nivelul dorit, totul cu scopul de a consolida regiunea din Europa Centrală.

„Cred că nici cei mai bătrâni nu-și amintesc o asemenea relație bună între unguri și sârbi, între unguri și slovaci. Trebuie să recunosc, nu se poate spune același lucru despre relația dintre români și maghiari. Ungaria trece printr-o consolidare vizibilă, are rezultate din ce în ce mai palpabile şi crește într-un ritm din ce în ce mai real. Dorim să ne concentrăm puterea pentru îmbunătățirea relațiilor cu țările vecine, tocmai de aceea am parafat legături cu slovacii, cu sârbii. Slovacia, Serbia, Croația consideră Ungaria o țară cu succes, care dorește consolidarea acestei regiuni. Sper din tot sufletul că vom putea crea legături asemănătoare și cu România, că vom putea să ne fixăm obiective comune”, a mai precizat Orbán Viktor.


Premierul Ungariei va sta în România până în data de 10 mai, urmând să participe, la invitația premierului Viorica Dăncilă, la Summit-ul de la Sibiu, iar mai apoi să inaugureze cea mai mare fabrică de amestecuri de furaje din România, aflată în localitatea Sânpaul (Mureş) şi să viziteze Academia de Hochei pe gheaţă din Cârţa, respectiv Centrul de Protecţie a Copilului Sf. László din Sânsimion, ambele din judeţul Harghita.

abonare newsletter