Politică

Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE: Lipsa forței de muncă, molima distructivă a sectorului agricol!

În cadrul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală, al cărei vicepreședinte sunt, a avut loc prezentarea studiului privind „Ocuparea forței de muncă în agricultura UE: provocări actuale și oportunități viitoare”.

În dialogul pe care l-am avut cu experții prezenți, le-am solicitat o posibilă soluție cu privire la suplinirea resursei umane din agricultură. Într-adevăr, una dintre marile probleme existente în sectorul agricol este lipsa forței de muncă, reprezentând un factor limitativ în dezvoltarea acestui sector. Astfel, am solicitat un punct de vedere cu privire la posibilitatea importului de forță de muncă din afara UE ca o soluție pe moment.

Vă redau intervenția mea în cadrul ședinței:


„Mulțumesc pentru expunerea făcută. Sigur că cele mai multe din aceste probleme le cunoșteam și noi pentru că ne întâlnim cu fermierii și știm care sunt provocările pe care le au de depășit. Însă, nu ați precizat în studiu care este soluția în ceea ce privește suplinirea resursei umane. Aici este problema. Am înțeles aspectele legate de diversificare la nivelul fermei și ceea ce înseamnă activitatea fermierilor. Este o discuție referitoare la noua PAC, și anume, s-ar putea ca unii fermieri dacă au o activitate consistentă într-un alt sector să nu mai beneficieze de subvenții, ceea ce cu siguranță ar duce la dispariția acestora.

Totuși, care este soluția cu privire la forța de muncă din agricultură? De unde o aducem? Vedem astăzi că tinerii nu mai vor să lucreze în fermă pentru că sunt condiții dificile de lucru, programul cu tinerii fermieri și-a atins limitele financiare, dar și cele de resursă umană. Atunci, vă întreb: este posibil ca importul de forță de muncă din afara UE să fie o soluție pentru moment? Dumneavoastră ați spus că dacă tehnologizăm foarte mult agricultura, nu o să avem ocupare. Însă, în opinia mea, această tehnologizare este obligatorie pentru că altfel fermele ne dispar. Mulțumesc.”


În răspunsul formulat, expertul Ambre Maucorps, mi-a transmis: „Ce ar trebui să facem cu forța de muncă? Să o importăm? Doar 2% din forța de muncă este din afara UE. Se poate constata o tendință de creștere. Avem mai mulți imigranți di. afara UE care lucrează în agricultură, în special pentru că sunt mai ieftini. Trebuie să ne gândim la necesitatea de a alinia condițiile sociale la standardele noastre. Trebuie să ne gândim și la problema depopulării zonelor rurale.”

Bernd Schuh, expert, a subliniat următoarele idei: „Acest studiu a fost realizat de un consorțiu. Am fost rugați să analizăm modelele actuale de ocupare în materie de agricultură, ceea ce este o sarcină destul de complexă. Ocuparea scade de la un an la altul. A fost interesant să vedem motoarele acestui trend și cum se prezintă declinul peste tot în Europa. Încă din 2003, asistăm la o reducere de 30% a locurilor de muncă, ceea ce afectează în primul rând exploatațiile familiale și după cele industrializate. Sunt în scădere fermele de mici dimensiuni, 2-10 hectare, dar există tot mai multe ferme mari. Există condiții dificile de muncă și o remunerație mai slabă în agricultura primară.”


Material publicat cu sprijinul Grupului PPE. Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European

Ultimele Stiri
abonare newsletter