Politică
România anunță cumpărarea de noi avioane F-35. Iohannis: „Riscurile și amenințările la adresa securității s-au amplificat”
Președintele Klaus Iohannis s-a aflat miercuri, 2 februarie, într-o vizită oficială la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj, unde a susținut o declarație de presă.
România anunță cumpărarea de noi avioane F-35. Iohannis: „Riscurile și amenințările la adresa securității s-au amplificat”
Klaus Iohannis a trecut în revistă avioanele militare care se află în baza de la Câmpia Turzii și a discutat cu comandații militari despre nivelul de pregătire și modernizare a forțelor aeriene române.
Totodată, președintele României a declarat că în momentul de față parcurgem o perioadă extrem de tensionată, iar riscurile la adresa securității României s-au amplificat.
„Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale modernizării forțelor armate. Primele măsuri de modernizare a armatei au fost luate în 2015, când s-a decis alocarea a 2% din PIB pentru apărare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani (…)
Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare: parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat. Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei forțe. În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți. România acționează ferm și consecvent pentru solidaritatea NATO. Reiterez aprecierea mea pentru deciziile anunțate foarte recent ale președinților Biden și Macron privind desfășurarea forțelor în România, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră și, în același timp, expresie a solidarității și angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră”, a declarat Klaus Iohannis.
Acesta a spus că România trebuie să fie pregătită pentru a contracara acțiunile agresive inclusiv de tip hibrid, în spațiul cibernetic și că vor urma anunțuri privind prezența trupelor militare NATO în România.
„În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Vom acorda și pe mai departe o atenție sporită tuturor structurilor militare, atât în context internațional cât și multinațional. Armata României este instituție fundamentală a statului. Valorile morale pe care se bazează forța combativă a acesteia – onoare, patrie și datorie – constituie fundamentul misiunii fiecărui militar. Forțelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacității de apărare a țării noastre, fiind capabile să execute misiuni complexe de apărare a spațiului aerian al României, precum și să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanță.
Noile tipuri de avioane intrate în dotarea Armatei, în special aeronavele F-16, permit executarea cu eficiență ridicată a tuturor misiunilor specifice. Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene nu se va opri însă aici, avem în vedere să achiziționăm și avioane de ultimă generație, F-35”, a mai spus președintele României.
Câmpia Turzii a devenit a treia bază militară a SUA în România
Câmpia Turzii a devenit, anul trecut, a treia bază militară a Statelor Unite din România, alături de Mihail Kogălniceanu şi Deveselu. Aici, militarii americani au dislocat aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper, care sunt folosite pentru monitorizarea şi colectarea de informaţii despre Regiunea Mării Negre.
Din 2015 până în prezent, Statele Unite au alocat peste 150 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei din Câmpia Turzii, din care peste 130 milioane în 2021, conform Ambasadei SUA în România. Americanii modernizează pistele şi infrastructura şi construiesc un depozit de combustibil şi unul de muniţie.
Această vizită a fost prima acțiune publică a președintelui Klaus Iohannis după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care a avut loc miercurea trecută și în care membrii CSAT au aprobat un plan de măsuri care prevede pregătirea României pentru orice scenariu în contextul crizei de securitate dintre Ucraina și Rusia și au decis continuarea demersurilor pentru creșterea prezenței aliate și a SUA pe teritoriul României.
CITEȘTE ȘI: