Sănătate
Organele unui pacient aflat în moarte cerebrală după ce a încercat să se sinucidă, prelevate de medici din Cluj
Un pacient aflat în moarte cerebrală după ce a încercat să se sinucidă va salva viața mai multor persoane, după ce organele sale au fost prelevate de medici din Cluj, București și Miercurea Ciuc.
Echipe de medici specialişti din mai multe centre universitare din ţară au efectuat, joi, o prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, donatorul fiind un pacient de 40 ani, aflat în moarte cerebrală/ Foto: depositphotos.com
Echipe de medici specialişti din mai multe centre universitare din ţară au efectuat, joi, o prelevare de organe la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, donatorul fiind un pacient de 40 ani, aflat în moarte cerebrală.
Coordonatorul de Transplant de la SJU Miercurea Ciuc, medicul specialist în chirurgie toracică Adrian-Cristian Dobrica, a declarat, într-o conferinţă de presă, că bărbatul a încercat în urmă cu patru zile să se sinucidă, prin spânzurare.
Pacientul a fost resuscitat, transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, unde s-a încercat echilibrarea şi salvarea vieţii, dar, potrivit sursei citate, „era deasupra tuturor posibilităţilor medicale”, motiv pentru care s-a început protocolul pentru prelevarea de organe. Dr Dobrica a explicat că mama bărbatului „a fost extraordinar de înţelegătoare şi extraordinar de deschisă” şi după ce a discutat cu restul familiei a fost de acord cu prelevarea organelor.
Joi dimineaţa, mai multe echipe medicale din ţară, ajutate de echipe de la blocul operator a SJU Miercurea Ciuc şi de la ATI au efectuat prelevarea de organe.
„S-a prelevat ficatul de către echipa de la Spitalul Fundeni, condusă de dr Radu Zamfir, rinichii de către echipa de Institutul de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj-Napoca, condusă de dr Moisoiu Tudor, cornee - echipa de la Spitalul de Oftalmologie Bucureşti - doamna dr Ionita Diana-Elena, tendoane - echipa de la Spitalul Colentina, condusă de dr Teodoriu Ionuţ şi tot cei de acolo au prelevat şi celule stem. Din cauza timpului de resuscitare prelungit nu s-au putut preleva cordul şi plămânii, cu toate că familia şi-a dat acordul şi pentru prelevarea acestor organe”, a declarat dr. Adrian-Cristian Dobrica.
Alte trei vieți vor fi salvate
Acesta a apreciat gestul altruist al familiei, în special al mamei, care a decis ca fiul ei să trăiască prin organele donate şi să salveze alte vieţi. El a precizat că nu se ştie, deocamdată, către cine vor merge organele, dar a subliniat că acestea vor salva trei vieţi.
„Un astfel de gest este întotdeauna de un altruism extraordinar, este greu de exprimat în cuvine, pentru că (...) până nu eşti în această situaţie, nu poţi evalua foarte corect complexitatea gestului şi implicaţiile gestului, din toate punctele de vedere. Dar ea a considerat că este bine ca băiatul să trăiască mai departe prin organele pe care el le lasă la alţii şi care sunt, din punct de vedere chirugical, de o calitate excepţional de bună, pentru că pacientul respectiv nici nu fuma, nici nu era consumator de alcool”, a explicat dr. Adrian-Cristian Dobrica.
La rândul său, managerul SJU Miercurea Ciuc, dr Konrad Judit, a mulţumit familiei şi mamei îndurerate care a luat această decizie foarte grea, dar şi echipelor medicale care au participat la activitatea de prelevare de organe, atât din ţară cât şi de la spitalul din Miercurea-Ciuc, punctând faptul că acest lucru este extrem de dificil şi pentru aparţinători, dar şi pentru medici şi asistenţi.
Aceasta este a şasea prelevare de organe efectuată la SJU Miercurea Ciuc, ultima având loc în anul 2017.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: