Sănătate

Cum să scapi de dureri de cap (P)

Durerea de cap, sau cefaleea, este o suferință care a fost descrisă încă din antichitate.

Acum, în lumea modernă, cefaleea este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medic. Ea nu vă permite să vă concentrați la muncă și să vă faceți lucrurile preferate, vă împiedică să adormiţi.
Aproape fiecare persoană a suferit o durere de cap cel puțin o dată în viață. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cefaleea este una dintre cele mai frecvente tulburări ale sistemului nervos, iar aproape 20% din populație suferă de dureri de cap cronice. Durerea de cap poate fi numită cea mai veche boală a omenirii.
Există mai multe tipuri de dureri de cap care diferă în ceea ce privește cauza, intensitatea, frecvența de apariție, localizarea și simptomele însoțitoare. Pentru a spune simplu, toate tipurile de durere pot fi împărțite în primare și secundare.
Durerile de cap primare nu sunt un simptom al unei boli: ele includ durerile de cap tensionale și migrenele. 90-95% din toate durerile de cap sunt primare.
Durerile de cap secundare apar de obicei din cauza leziunilor și bolilor creierului și ale vaselor de sânge.
Vom vorbi despre cefaleea primară, care este scurtă și episodică. O astfel de durere poate fi calmată acasă fără a consulta un medic. Cu dureri de cap regulate si prelungite, este necesar un consult medical.

Cum să reduceţi durerile de cap


Durerea de cap poate fi gestionată de sine stătător, cu excepția cazului în care este cauzată de o afecțiune medicală gravă. Vă propunem un ghid pas cu pas cum să amelioraţi rapid durerile de cap acasă.

Medicamente


Cel mai simplu mod de a scăpa de o durere de cap este să luați pastile pentru dureri de cap fără prescripție medicală. Poate fi un analgezic sau un antiinflamator nesteroidian. Cele mai eficiente vor fi aspirina (doar pentru adulţi), ibuprofenul sau preparatele pe baza acestora. Dacă aceste medicamente nu au funcţionat, puteţi administra un preparat a cărui substanţă activă să includă paracetamol. De exemplu Solpadeine, care foarte eficient reduce durerile de cap. Pacienții care administrează acest preparat se pot bucura și de acţiunea Solpadeinei analgezică şi antipiretică 

Medicamentul va începe să acționeze la aproximativ 30 de minute după ingestie.


Cu toate acestea, nu ar trebui să abuzați de aportul de analgezice. Fiţi deosebit de atenţi cu aspirina. Printre contraindicații: tulburări de coagulare a sângelui și ulcere gastrice. De asemenea, copiilor nu ar trebui să li se administreze aspirină.

Masaj


Dacă nu doriţi să adminitraţi leacuri pentru dureri de cap, masajul este un excelent calmant al durerii. Masaţi-vă capul, lobii urechilor și gâtul. Masajul va îmbunătăți circulația sângelui, va elibera tensiunea și va distrage atenția de la durere. Ajută perfect la reducerea durerilor de cap masajul regiunii occipitale și a bazei craniului. Un masaj al spatelui, al nasului și al punctelor biologic active de pe corp va spori efectul.

Baie caldă sau duș


O baie caldă este o modalitate excelentă de relaxare. Apa caldă îmbunătățește circulația sângelui, ameliorează tensiunea în mușchii capului și gâtului. Pentru a spori efectul, adăugați în apă sare de mare sau câteva picături de ulei esențial de levănţică sau mentă. Dacă nu puteți face baie, un duș cald este o alternativă bună.

Odihnă și somn sănătos

Surmenajul și oboseala cronică sunt cauze comune ale durerilor de cap. Somnul sănătos și lung va ajuta la reducerea frecvenței atacurilor de dureri de cap. Dacă vă doare capul în timpul zilei, atunci staţi culcat cel puțin 5-10 minute într-o cameră întunecată, răcoroasă și liniștită. Chiar și această ușoară odihnă va ajuta la reducerea durerii de cap sau scăpa de ea cu totul.

Apa şi mâncarea

Adesea, o durere de cap poate apărea din cauza lipsei de apă în organism, din cauza căreia sângele „se îngroașă”, metabolismul apă-sare este perturbat. Beţi un pahar cu apă pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Pentru a preveni deshidratarea, încercați să beți cel puțin 1 litru de apă pură pe zi.

Cefaleea poate apărea și cu fluctuații bruște ale nivelului de glucoză din sânge cu mese neregulate. Mâncarea alimentelor fierbinți vă poate ajuta să vă simțiţi mai bine. O cana de cafea fierbinte sau ceai tare poate fi util, de asemenea, să faceți față durerii, deoarece cofeina și taninurile conținute în ele îngustează vasele creierului. Dar să aveţi grijă, căci prea multă cofeină poate provoca și dureri de cap.
Durerile de cap pot reprezenta fie un indiciu al organismului că trebuie să luaţi lucrurile mai ușor, să vă alimentaţi mai sănătos, să faceţi mai multă mișcare și să vă odihniţi mai mult, fie un semnal de alarmă că există o problemă mai gravă. Dacă durerea de cap persistă, se intensifică sau este însoțită de alte simptome, este bine să mergeţi la medic.

abonare newsletter