Sănătate
Ce faci atunci când se sufocă un copil? Cum acorzi primul ajutor în caz de urgență
Primul ajutor în cazul în care copilul se îneacă sau se sufocă din cauza unor alimente sau obiecte introduse în gură, este vital.
Primul ajutor în cazul în care copilul se îneacă sau se sufocă din cauza unor alimente sau obiecte introduse în gură, este vital/ Foto: depositphotos.com
Sufocarea în urma înecării unor alimente sau obiecte este o problemă serioasă și care apare des în cazul celor mici.
Copiii, în special cei mici, sunt extremi de vulnerabili în faţa pericolului de sufocare cauzată de obstrucţionarea căilor respiratorii cu mâncare sau cu un obiect străin. Din acest motiv, pentru a preveni o tragedie, este important să ştii exact cum trebuie acordat primul ajutor.
Cei de la Academia de Prim Ajutor au oferit o serie de sfaturi cum putem acționa în cazul în care un copil se îneacă.
„În primul rând, trebuie să stabilești dacă obstrucția este severă sau nu. Urmărește dacă:
- nu poate tuși - cel mai distinctiv semn
- nu poate respira - inspirul produce înfundarea spațiilor intercostale, la nivelul gâtului etc
- se albăstrește la față (se cianozează, în termeni medicali), deși un semn tardiv”, au transmis reprezentanții Academiei de Prim Ajutor.
Atât timp cât copilul rămâne conștient, trebuie să începi manevrele de dezobstrucție. Cei de la Academia de Prim Ajutor au detaliat mai mulți pași vitali care trebuie făcuți dacă un copil se sufocă.
- „Atâta timp cât copilul rămâne conștient, trebuie să începi manevrele de dezobstrucție:
loviturile interscapulare (1): între cei doi omoplați, aplică 5 lovituri cu podul palmei și adaptează forța la dimensiunile copilului; - compresiunile toracice (la copilul până la 1 an) sau manevra Heimlich (la copilul mai mare de 1 an) (2):
- pentru compresiuni: cu 2 degete, puțin mai sus de coșul pieptului copilului, apeși de până la 5 ori
- manevra Heimlich: plasezi un pumn în abdomenul copilului și tragi cu cealaltă mână înspre tine (te poziționezi în spatele lui), tot de 5 ori
Alternezi (1) cu (2), până ce obstrucția se rezolvă. În cazul în care copilul devine inconștient, situația este gravă și trebuie să intervii în continuare cu manevrele de resuscitare”, au adăugat cei de la Academia de Prim Ajutor.
Pentru copii cele mai periculoase obiecte care pot fi înghițite sunt monedele, nasturii, mărgelele, sâmburii fructelor, părţi din jucării care pot fi detaşate cum ar fi ochii sau năsucul jucăriilor de pluş, baterii de ceas și pastile.
În ceea ce privește alimentele, copiii mici se pot îneca cu nuci, alune, fructe uscate, fructe mari, boabe de porumb, biscuiți și fragi.
Cum prevenim ca cel mic să nu fie pus în pericol?
Copiii mici, în special bebelușii, sunt mult mai tentanți să introducă lucruri în gură. Cel mai important sfat este ca cei mici să nu fie lăsați nesupravegheați la masă și mai ales este indicat să nu se joace în timp ce mănâncă.
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: