Sănătate

Dr. Adrian Bartoș, Spitalul Medicover Cluj: Terapia HIPEC poate crește speranța de viață a pacienților cu metastaze peritoneale (P)

Dr. Adrian Bartoș, medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie oncologică și parte din echipa chirurgicală a Spitalului Medicover Cluj, atrage atenția că metastazele peritoneale sunt o reală problemă de sănătate publică, reprezentând un stadiu foarte avansat al cancerelor digestive sau ginecologice, care netratate, sunt asociate unei rate de supraviețuire foarte scăzute.

Dr. Adrian Bartos Dr. Adrian Bartos

Domnul doctor Adrian Bartoș este unul dintre promotorii citoreducției tumorale și a chimioterapiei intraperitoneale hipertermice (HIPEC) în România, una dintre cele mai inovative metode de tratament în cancerele abdominale complexe și a metastazelor ce rezultă din această afecțiune. 

În ce tipuri de patologii este recomandată terapia HIPEC?


În prezent, în general, vorbim de o medicină bazată pe dovezi (pe statistici). În această idee, este dovedit faptul că putem îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu metastaze peritoneale (cu carcinomatoză peritoneală) cu punct de plecare digestiv (cancer de colon, cancer de stomac, cancer de apendice) sau ginecologic (cancer ovarian). În aceeași grupă intră și cancerele peritoneale mai rare, cele care pleacă direct de la peritoneu: mezoteliomul peritoneal.

Care este locul terapiei HIPEC în tratamentul cancerelor?


Terapia HIPEC reprezintă chimioterapia aplicată direct intraoperator, în abdomenul pacientului diagnosticat cu o astfel de afecțiune. Această chimioterapie se realizează cu un dispozitiv special, care asigură un circuit închis, un flux continuu și o temperatură constantă de 40-43 grade Celsius, care are rolul să îmbunătățească rezultatul tratamentului citostatic, în condițiile în care efectele secundare sunt mai scăzute. Important de știut este faptul că această tehnică se aplică doar atunci când tumorile (metastazele) din abdomen pot fi îndepărate chirurgical în totalitate, făcând parte dintr-o o operație complexă, numită citoreducție tumorală.

Spitalul Medicover Cluj poate oferi acces la această terapie. În ce constă acest tratament chirurgical citoreductiv, ce presupune și care sunt beneficiile pentru pacienți?


Tratamentul citoreductiv reprezintă îndepărtarea tuturor tumorilor aflate în abdomen. Practic, acesta este timpul cel mai important al intervenției chirurgicale, fără de care, rezultatele de creștere a ratei de supraviețuire a acestor pacienți nu ar fi posibile. Aici este rolul crucial adus de experiența echipei chirurgicale, care trebuie să stăpânească toate tehnicile de chirurgie oncologică: rezecții hepatice, pancreatice, gastrice, colo-rectale și din sfera ginecologică. O tumoră, oricât de mică, rămasă în abdomen poate compromite prognosticul și implicit prelungirea vieții pacientului.

Ce aduce în plus terapia HIPEC pentru pacienții tratați prin intermediul acestei tehnici?


Tehnica HIPEC este complementară acestei citoreducții tumorale de care discutăm. Se efectuează în aceeași operație, la cazuri selecționate (nu toți pacienții pretându-se la astfel de intervenții) și are rolul de a acționa pe metastazele microscopice, ce nu sunt vizibile cu ochiul liber, cu scopul de a reduce riscul de recidivă a cancerului. 

Care este rata de reușită și speranța de viață pentru pacienții care au fost supuși  tratamentului prin citoreducție?


După cum spuneam, nu toți pacienții cu metastaze peritoneale, cu carcinomatoză peritoneală, pot beneficia de acest tratament. Sunt mulți factori, precum bolile asociate, prezența metastazelor la distanță (în alte organe), starea generală foarte precară, care pot contraindica acest tratament. Aici rolul echipei medicale multidisciplinare este esențial, decizia terapeutică fiind luată de chirurgul oncolog împreună cu medicul oncolog, medicul anestezist, medicul cardiolog, medicul imagist, medicul gastroenterolog și multi alți specialiști, în funcție de situație. Existența unei astfel de echipe în cadrul Spitalului Medicover Cluj aduce un plus major în tratamentul acestor pacienți.

Legat de rata de reușită și de speranța de viață, vă pot da un exemplu: cel al cancerului colo-rectal cu metastaze peritoneale, în care supraviețuirea pacienților poate crește cu peste 4-5 ani, în funcție de caz. Fără tratament adecvat, nu vorbim de mai mult de 12-18 luni. La fel, în cazul cancerului ovarian cu carcinomatoză peritoneală, putem vorbi de supraviețuiri de peste 5 ani în peste 70-80% din cazuri, în funcție de gradul de extensie a metastazelor și de răspunsul la tratament.

Foarte important, pentru medicină, în general, și pentru acest domeniu al chirurgiei oncologice, în special, este dinamica cercetării în domeniu. Cercetarea urmărește să îmbunătățească și să optimizeze permanent tratamentul acestor pacienți. 

În această idee, noi, ca medici chirurgi oncologi, suntem obligați moral să participăm activ la cercetarea în domeniu și la cunoașterea tuturor noutăților care ar putea influența pozitiv evoluția pacienților diagnosticați cu metastaze peritoneale, ceea ce se și întâmplă cu medicii din cadrul echipei de la Medicover Cluj.

Pentru mai multe informații și programări:

Call Center: 0264-933 

Programări online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj

https://www.medicover.ro/spital-cluj

Despre Medicover România 

Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, patru spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.ro

Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată și laboratoare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia și Germania. În 2021, Medicover a avut venituri de 1.377 milioane de euro și peste 38.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați: www.medicover.com

CITEȘTE ȘI:

Dr. Mihai Ștefan Mureșan, Spitalul Medicover Cluj: ”Chirurgia poate aduce un aport semnificativ pentru supraviețuirea pacienților cu cancer colorectal.” (P)

Robotul da Vinci, cel mai avansat robot chirurgical din lume a ajuns la Spitalul Medicover Cluj (P)

HoLEP în tratamentul adenomului de prostată, la Spitalul Medicover Cluj (P)

Ultimele Stiri
abonare newsletter