Sănătate
Începe campania de vaccinare antigripală, în Cluj. Cine are gratuitate la vaccin și care sunt pașii de urmat pentru pacienții din grupele de risc?
Spre deosebire de anii trecuți când vaccinul gripal era ridicat de către medicii de familie de la sediul DSP pentru pacienții din grupele de risc, din acest an vaccinul gripal se eliberează din farmacie. Vezi cine beneficiază de gratuitate la vaccin și care medici din Cluj eliberează rețete compensate.
La Cluj începe campania de vaccinare antigripală/Foto: pixabay.com
În această săptămână începe campania de vaccinare antigripală, iar medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul antigripal compensat.
Vaccinarea gripală în sezonul 2023-2024
Potrivit ministerului Sănătății, din această săptămână începe campania de vaccinare antigripală. Acţiunea de vaccinare se va face, fie la medicul de familie, fie la farmaciile incluse în acest moment în program.
Spre deosebire de anii trecuți când vaccinul gripal era ridicat de către medicii de familie de la sediul direcțiilor de sănătate publică pentru grupele populaționale la risc, începând cu acest an vaccinul gripal se eliberează din farmacie pe baza rețetei electronice eliberată de către medici, potrivit unui anunț făcut de Patronatul medicilor de familie din Cluj.
Cine beneficiază de vaccin gripal gratuit?
-copii cu vârsta ≥ 6 luni și < 19 ani;
-gravide;
-persoane cu vârsta ≥ 19 ani și < 65 de ani, aflate în una dintre următoarele situații: boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală,
-persoane cu vârsta de peste 65 de ani;
-personal de specialitate medico-sanitar și auxiliar.
Persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 si 65 de ani, fără boli cronice, beneficiază de vaccin gripal compensat 50%.
Pași de urmat pentru pacienții din grupele de risc
-Programare la cabinetul medical pentru consiliere prevaccinare si eliberarea rețetei compensate.
-Primirea rețetei compensate/gratuite cu vaccinul gripal.
CITEȘTE ȘI:
Crește numărul cazurilor de COVID-19. Șef DSP Cluj: „Izolarea e necesară, fie că e COVID, gripă sau guturaiul clasic”. Unde ne putem vaccina?
-Procurarea vaccinului de la farmacie.
-Respectarea lanțului de frig până la prezentarea la cabinetul medical (conform programării) pentru administrarea vaccinului.
-Administrarea vaccinului de către medicul vaccinator.
Care medici eliberează rețeta compensată/gratuită cu vaccinul gripal?
Medici de toate specialitățile aflați în contract cu o casă de asigurări de sănătate. Cine sunt medicii vaccinatori?
-medici de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri;
-medici din orice altă specialitate care au un atestat de vaccinologie.
Ce tipuri de vaccinuri sunt disponibile compensate/gratuite?
-vaccinuri cu administrare intramusculară sau subcutanată
-vaccinuri cu administrare intranazală (pentru copii 24 luni - 18 ani)
„Vaccinul antigripal. Sezonul de vaccinare va începe la 1 octombrie. Noi recomandăm vaccinarea în perioada 15 octombrie – 15 decembrie, când ar fi pre-sezonul de gripă. Vaccinarea se poate face și în sezonul de gripă, ținând cont că postimunizare dezvolți un status imunologic care te protejează”, a explicat Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, pentru monitorulcj.ro.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, gripa sezonieră continuă să reprezinte o ameninţare, atât pentru populaţia aparent sănătoasă cât şi pentru persoanele cu diverse afecțiuni cronice, prin riscurile pe care le implică infecţia cu virusul gripal.
Deși este considerată o afecțiune banală, gripa reprezintă o afecțiune infecțioasă contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificativă.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: