Sănătate

Spitalul din Huedin a devenit HUB medical pentru zona de vest a Clujului, în urma unor investiții de peste 7 milioane de euro

Spitalul Orășenesc Huedin se transformă ușor într-un hub medical al zonei de vest a județului Cluj, în urma unor investiții din fonduri europene de peste 7 milioane de euro.

Spitalul din Huedin, modernizat și dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, în umra unei investiții realizate cu bani europeni/Foto: Primăria Huedin Spitalul din Huedin, modernizat și dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, în umra unei investiții realizate cu bani europeni/Foto: Primăria Huedin

 

 


Cu un corp de clădire reabilitat în totalitate și echipamente medicale de ultimă generație, unitatea medicală din Huedin va putea depista și trata o paletă mai largă de afecțiuni. Odată cu inaugurarea vechiului corp de clădire, pacienții beneficiază de servicii medicale de înaltă calitate. Investiția de peste 7 milioane de euro s-a realizat din fonduri europene. 

 


Primăria Orașului Huedin a finalizat implementarea a două proiecte majore de reabilitare și dotare cu aparatură medicală a Spitalului Orășenesc Huedin, iar instituția medicală devenind astfel hub medical pentru partea de vest a județului Cluj, deservind inclusiv comunități din județele limitrofe. Inaugurarea corpului de clădire și a aparaturii medicale a avut loc joi, 21 decembrie 2023. 

„Este un lucru extrem de important pentru orașul nostru având în vedere că acesta este străbătut de DN1/E60, unde au loc foarte multe accidente iar Spitalul Orășenesc Huedin se află în prima linie pentru salvarea acestor vieți. Mai mult, chiar dacă Spitalul nostru este un spital orășenesc susținut de o comunitate de 8000 de locuitori, el funcționează în fapt ca un hub medical pentru întreaga regiune de vest a județului Cluj, deservind o populație de aproximativ 70.000 de locuitori din județele Cluj, Alba, Sălaj și Bihor. 


Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin, la inugurarea noului spațiu medical din oraș/Foto: Primăria Huedin

Investițiile pe care le-am realizat în această unitate medicală reprezintă angajamentul nostru ferm pentru sănătatea locuitorilor orașului Huedin precum și a întregii zone. Investiția inaugurată azi depășește 7 milioane de EURO”, a spus Mircea Moroșan, primarul orașului Huedin. 

Investigații medicale complexe la Spitalul Orășenesc Huedin

Cel mai important este că pacienții nu vor trebui să se deplaseze la Cluj-Napoca pentru un examen de computer tomograf, spre exemplu. Această investigație imagistică se poate realiza în prezent în cadrul Spitalului Orășenesc Huedin. În cazul unui eveniment rutier ori a unui accident dar și în alte situații grave, computerul tomograf este cel care îl ghidează pe medic pentru a lua cele mai bune decizii pentru pacient. 


„Această investiție este deosebit de importantă pentru această zonă deoarece populația din această microregiune era nevoită să parcurgă chiar și 100 de Km până la cea mai apropiată unitate sanitară. Odată cu această investiție, acest drum se scutește și vom avea servicii medicale performante pe plan local. Aici a fost creat un ambulatoriu de specialitate, cu 14 cabinete medicale și laboratoare și au fost achiziționate foarte multe aparate medicale extrem de performante”, a precizat Adina Pașcalău, manager Spital Orășenesc Huedin.

Spitalul din Huedin, modernizat și dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, în umra unei investiții realizate cu bani europeni/Foto: Primăria Huedin

Cele două proiecte inaugurate, sunt: 
-„Reabilitare energetică a clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin” 
-„Dotare cu aparatură medicală a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Huedin”.


Reabilitarea energetică a clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin este un proiect în valoare de 15.407.230,39 lei cu TVA, din care suma eligibilă finanțată din fonduri europene este de 12.971.030,09 lei, iar diferența de 2.436.200,30 lei reprezintă suma neeligibilă și a fost finanțată din bugetul local al orașului Huedin. Finanțarea cheltuielilor eligibile a fost realizată astfel: 85% Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% bugetul de stat și 2% contribuția UAT Huedin.

Reabilitarea clădirii vechi a Spitalului Orășenesc Huedin a cuprins următoarele lucrări: amenajare și drenare a terenului pe care e amplasată clădirea, lucrări de construcții la structura de rezistență și la arhitectura clădirii, lucrări de instalații sanitare, termice și electrice, protecția împotriva radiațiilor, lucrări de construcție a liftului, lucrări de construire a sistemului de securitate la incendiu, construirea de structuri suplimentare pentru echipamentele medicale, instalarea centralei termice pe gaz și a pompelor de căldură, reabilitarea grupurilor sanitare, precum și lucrări de finisaj ale elementelor de construcții.

Clădirea reabilitată a Spitalului Orășenesc Huedin, va găzdui cabinetele și laboratoarele ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul spitalului:

Cabinet Medicină Internă, Cabinet Oftalmologie, Cabinet ORL, Cabinet Obstetrică – Ginecologie, Cabinet Dermatovenerologie, Cabinet Pediatrie, Cabinet Cardiologie, Cabinet de Medicină Fizică și Reabilitare, Cabinet Neurologie, Cabinet Chirurgie General, Cabinet Psihiatrie, Cabinet Ortopedie Traumatologie, Cabinet Gastroenterologie, Cabinet Psihologie, Cabinet Endocrinologie, Laborator Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, Laborator de Analize Medicale, Laborator de Medicină Fizică și Reabilitare, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală.

CITEȘTE ȘI: 
Spitalul din Huedin, modernizat prin fonduri europene. Proiectul de 3 milioane de euro, recepționat de Primărie. „Un hub medical pentru zona de vest a Clujului”

Cel de-al doilea proiect, care a vizat dotarea cu aparatură medicală a ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Huedin este finanțat prin același program de finanțare (POR), și are valoarea totală eligibilă de 10,165,558,11 lei cu TVA, din care 2% reprezintă cofinanțarea orașului Huedin.

Principalele aparate achiziționate în cadrul acestui proiect:
Aparat Computer Tomograf (CT) - în valoare de 1.710.255,80 lei;
Doua aparate Doppler color - în valoare de 909.919,46 lei;
Aparat DEXA (Dual-energy X-ray Absorptiometrie) - în valoare de 735.743,09 lei;
Electroencefalograf (EEG) - în valoare de 424.949,10 lei;
Colonofibroscop - în valoare de 357.821,10 lei.

Spitalul din Huedin, modernizat și dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, în umra unei investiții realizate cu bani europeni/Foto: Primăria Huedin

Ovidiu Cîmpean, secretar de stat, a lăudat eforturile făcute de Primăria Huedin pentru a readuce la viață vechiul corp de clădire și dotarea acestuia cu aparatură medicală performantă. 

„Regiunea NV este cea mai performantă la nivel național și asta se datorează muncii autorităților locale și a județului Cluj și sper ca în viitor să fie pregătite și alte proiecte pentru cetățenii din această zonă. Ca o comparație, suntem la un moment de bilanț pentru Programul Regional 2014-2020, care luna aceasta se încheie, și suntem aproape de o absorbție de 100%, iar aceast aspect este o premieră pentru România de când țara noastră este membru UE”, a spus Ovidiu Cîmpean, secretar de stat MIPE.

Europarlamentarul Daniel Buda, prezent la inaugurarea investiției, a evidențiat că sănătatea este o prioritate și pentru Comisia Europeană. Acesta a mai adăugat că va sprijini, în continuare, proiectele de la Huedin.

„La nivelul Parlamentului European ne preocupăm mereu de ceea ce înseamnă alocările financiare, inclusiv pentru spitale. Săptămâna trecută s-au mai alocat de la Comisia Europeană 685 de milioane de euro pentru 7 țări, printre care și România, pentru a fi investiți în sănătate”, a declarat și Daniel Buda, europarlamentar PNL.

Secretarul de stat Ovidiu Cîmpean, europarlamentarul Daniel Buda, Alin Tișe, președintele CJ Cluj și primarul orașului Huedin, Mircea Moroșan, la inaugurarea spitalului reabilitat din bani europeni/Foto: Primăria Huedin

La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai instituțiilor statului, politicieni cu activitate la nivel local, județean și național, medici, precum și colaboratori privați ai Spitalului Orășenesc Huedin.

Inaugurarea acestor proiecte marhează un moment foarte important în procesul de transformare și modernizare a Spitalului Orășenesc Huedin, cu atât mai mult cu cât instituția este singura unitate medicală din partea de vest a județului Cluj și care oferă servicii medicale inclusiv pacienților din județele limitrofe. 

Utilitatea acestor investiții se justifică și prin faptul că orașul Huedin este situat pe DN1/E60 (pe axa Cluj-Napoca - Oradea), zonă în care se produc cele mai multe accidente de circulație soldate cu răniți și decese, iar Spitalul Orășenesc Huedin este cea mai apropiată unitate medicală care poate contribui la salvarea vieții celor implicați în evenimentele rutiere.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Spitalul din Huedin, modernizat prin fonduri europene. Proiectul de 3 milioane de euro, recepționat de Primărie. „Un hub medical pentru zona de vest a Clujului”

Școlile și grădinițele din Huedin, dotate cu echipamente digitale și mobilier modern. Proiect de 4,6 milioane de lei, prin PNRR

Ultimele Stiri
abonare newsletter