Sănătate
Alertă sanitară în Europa. Boala care îi sperie pe experți lovește în plin sezonul vacanțelor
O amenințare neașteptată planează asupra Europei în acest sezon turistic.
Cazurile de febră dengue explodează în Regatul Unit după vacanțe în Asia. Foto: pixabay.com
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a lansat recent un avertisment îngrijorător cu privire la o creștere substanțială a cazurilor de febră dengue în rândul călătorilor care se întorc din vacanțe.
Situația este deosebit de alarmantă în Regatul Unit, unde anul trecut au fost raportate 634 de cazuri de dengue la călătorii care s-au întors în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, marcând o creștere semnificativă față de anul precedent.
Majoritatea cazurilor au fost contractate în Asia de Sud și Asia de Sud-Est, cu India fiind principala sursă de infecție.
Febra dengue lovește Europa: ECDC avertizează asupra creșterii alarmante a cazurilor importate
Însă amenințarea nu se limitează doar la Asia.
ECDC avertizează că America se confruntă în prezent cu cea mai mare epidemie de dengue din istorie. De la începutul anului 2024, au fost raportate 10 milioane de cazuri și peste 5.000 de decese în 80 de țări.
Brazilia conduce detașat cu 8 milioane de cazuri, urmată de Argentina, Paraguay, Peru și Columbia.
În Europa continentală, cazuri importate din zone endemice au fost raportate în 2024 în Germania, Italia, Franța și Regatul Unit, relatează Express.
CITEȘTE ȘI:
Crește numărul cazurilor de febră denga și de boli cauzate de țânțari în Europa
Experții sunt îngrijorați de posibilitatea transmiterii virusului dengue pe teritoriul Uniunii Europene. Țânțarii Aedes albopictus, care transmit boala, sunt deja stabiliți într-o mare parte a Europei, crescând riscul de răspândire locală a virusului adus de călătorii infectați.
Simptomele febrei dengue includ febră mare bruscă, dureri de cap severe, dureri musculare și articulare, greață, vărsături și erupții cutanate.
Alertă sanitară: Cazurile de febră dengue explodează
În cazuri rare, boala poate evolua către o formă severă, cunoscută sub numele de febră hemoragică dengue, care poate fi potențial fatală.
Autoritățile sanitare îndeamnă călătorii să fie vigilenți și să ia măsuri de protecție împotriva mușcăturilor de țânțari atunci când vizitează zone cu risc. De asemenea, se recomandă consultarea unui medic în caz de apariție a simptomelor specifice după întoarcerea dintr-o călătorie în zonele afectate.
În fața acestei amenințări crescânde, sistemele de sănătate din Europa se pregătesc pentru o posibilă creștere a cazurilor importate de dengue.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: