Sănătate
Alimentul banal din bucătăria ta care reduce riscul de cancer cu 60%
Bananele necoapte, ovăzul, mazărea, fasolea, orezul și pastele conțin un ingredient special care poate reduce riscul de cancer.
Amidonul din bananele necoapte și alte alimente comune reduce cu 60% riscul de cancer la persoanele cu predispoziție genetică. Foto: depositphotos.com
Este vorba despre amidon, o moleculă care rezistă la digestie și care s-a dovedit eficientă în prevenirea mai multor tipuri de cancer, în special la persoanele cu predispoziție genetică.
Studiul, publicat în revista Cancer Prevention Research, a urmărit aproximativ 1.000 de pacienți cu sindrom Lynch - o afecțiune ereditară care crește riscul de cancer. Cercetătorii de la universitățile din Newcastle și Leeds au împărțit participanții în două grupuri în 1999. Un grup a primit zilnic o pilulă cu amidon rezistent, echivalentul cantității găsite într-o banană necoaptă de mărime medie, iar celălalt grup a primit un placebo.
Secretul ascuns în bananele necoapte care te poate feri de cancer
Rezultatele au fost remarcabile după aproape 20 de ani de monitorizare. Profesorul John Mathers spune că amidonul rezistent a redus apariția mai multor tipuri de cancer cu peste 60%, în special în partea superioară a intestinului.
CITEȘTE ȘI:
De la laborator la test clinic. Primul medicament creat de AI ajunge mai devreme la pacienți.
Descoperirea este crucială pentru că aceste tipuri de cancer sunt adesea depistate târziu.
Cum funcționează acest „medicament" natural?
Secretul stă în rezistența sa la acidul biliar din sistemul digestiv. Ajuns în intestinul gros, amidonul fermentează și hrănește bacteriile benefice. Oamenii de știință cred că acest proces ar putea modifica modul în care bacteriile metabolizează acizii biliari, împiedicându-i să deterioreze ADN-ul, deși această teorie necesită cercetări suplimentare.
Cea mai ieftină „pastilă” anti-cancer este în bucătăria ta
Deși amidonul s-a dovedit eficient în prevenirea cancerelor din tractul gastrointestinal superior și alte zone ale corpului, nu a demonstrat aceeași eficiență împotriva cancerelor intestinale.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: