Sănătate

Clujul, pe primul loc la nivel național după numărul cazurilor de gripă: trei decese și peste 1.500 de infectări într-o singură săptămână

Tendință ascendentă a evoluției infecțiilor respiratorii și a cazurilor de gripă. În ultima săptămână, la Cluj au fost raportate trei decese și 1.544 de cazuri de gripă, astfel încât Clujul se plasează pe primul loc la niveț national după numărul cazurilor raportate.

Val epidemic periculos din cauza răspândirii infecțiilor respiratorii. Clujul, pe primul loc la nivel național după numărul cazurilor de gripă.| Foto: pexels.com Val epidemic periculos din cauza răspândirii infecțiilor respiratorii. Clujul, pe primul loc la nivel național după numărul cazurilor de gripă.| Foto: pexels.com

 

 


Un număr de 172.877 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie, fiind comunicate 13 noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică.

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon a ajuns la 35.


Val epidemic periculos din cauza răspândirii infecțiilor respiratorii

Astfel, dacă în intervalul 20 – 26 ianuarie, în Cluj au fost înregistrate 1.147 de infecții cu virusul gripal, iar la nivel național au fost raportate 133.635 cazuri de infecții respiratorii, în săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie au fost raportate 1.544 de cazuri de gripă la Cluj și peste 172.000 la nivel național. 

Creșterea este de aproape 30%, iar județul Cluj este fruntaș după numărul de infectări raportate.


CITEȘTE ȘI: 
Stare de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv gripa. Măsuri de siguranță.

„În săptămâna 27 ianuarie - 2 februarie au fost raportate 172.877 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), înregistrându-se cu 27,2% mai multe cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (135.870) și cu 29,4% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (133.635). Variația în plus față de media calculată de 115.965 a cazurilor din 5 sezoane anterioare (fără sezoanele pandemice) a fost de 49,1%”, afirmă sursa citată.

sursa: INSP

Potrivit INSP, au fost 12.583 cazuri de gripă clinică la nivel național, comparativ cu 8.391 cazuri în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 10.950 înregistrate în săptămâna precedentă. 


Clujul, pe primul loc la nivel național după numărul cazurilor de gripă

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de toate județele, cele mai multe fiind raportate după cum urmează:
*județul Cluj (1.544),
*municipiul București (1.475), 
*județul Constanța (664), 
*județul Prahova (606), 
*județul Brașov (513).

De asemenea, în județul Cluj au mai fost raportate 3 decese cauzate de virusul gripal, astfel că numărul total raportat ajunge la cinci decese de la debutul sezonului gripal. 


De altfel, la începutul săptămânii, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, doctoral Mihai Moisescu Goia, semnala că valul gripal își va menține trendul ascendent în următoarele 2-3 săptămâni. 

„Ne așteptam să avem asemenea date. Această perioadă cu număr mare de cazuri va mai dura 2-3 săptămâni, adică manifestarea de tip epidemic a debutat la jumătatea lunii ianuarie și va dura pănă la mijlocul lunii februarie”, declarat dr. Mihai Moisescu-Goia, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj pentru monitorulcj.ro

CITEȘTE ȘI: 
1.147 de cazuri de gripă la Cluj, creștere cu 40% într-o singură săptămână. Mihai Moisescu (DSP Cluj): „Vaccinarea este cea mai bună soluție”.

La nivel național au fost raportate raportate 272 cazuri de gripă confirmată de laborator (132 cu virus gripal tip A nesubtipat, 54 cu virus gripal AH1, 16 cu virus gripal AH3 și 70 cu virus gripal tip B, potrivit INSP.

De la începutul sezonului au fost raportate 1.230 cazuri de gripă confirmate de laborator, din care:
* 737 cazuri cu virus gripal A nesubtipat, 
*275 cazuri cu virus gripal B, 
*185 cazuri cu virus gripal AH1, 
*33 cazuri cu virus gripal AH3, 
*17 co-infecții de virus gripal cu SARS-CoV-2, 
*35 co-infecții de virus gripal cu VRS.

Vaccinarea, cea mai sigură soluție de protecție în fața infecției cu virusul gripal

Potrivit șefului DSP Cluj, vaccinarea rămâne cea mai sigură soluție de protecție în fața infecției cu virusul gripal. 

„E bine ca oamenii să se vaccineze, pentru că dacă protecția maximă apare în aproximativ două săptămâni, totuși după primele cinci zile ai un nivel de anticorpi specifici care se pot augmenta în momentul în care te infectezi cu virusurile gripale, iar răspunsul organismului va pemite să nu faci o formă severă sau letală, ci vei face o formă ușoară, moderată de gripă. Mai ales este indicat în cazul persoanelor din grupele de risc, cu boli cronice, cu vârsta de peste 65 de ani. E un avantaj oferit de protecția de anticorpi care limitează severitatea de manifestare a bolii și nu decompensează bolile preexistente”, a adăugat dr. Mihai Moisescu-Goia (DSP Cluj), pentru monitorulcj.ro

Până la data de 2 februarie au fost înregistrate în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) un număr de 1.144.580 persoane vaccinate antigripal, din care 1.123.699 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

1.147 de cazuri de gripă la Cluj, creștere cu 40% într-o singură săptămână. Mihai Moisescu (DSP Cluj): „Vaccinarea este cea mai bună soluție”.

Stare de alertă epidemiologică, pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv gripa. Măsuri de siguranță.

Ultimele Stiri
abonare newsletter